25 листопад о 10:47
В останню суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів.
Українці завжди вважали хліб святим і ставилися до нього з особливою повагою. Ніколи не перевертали буханець «догори ногами» і завжди накривали його рушником, завжди цінували кожну крихту.
Так було і в давні язичницькі часи, а ще більше закріпилося з приходом християнства. Адже на таємній вечері «Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і дав їм, і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє!» (Євангеліє від Марка 14:22).
Хліб став благословенням. Ним причащали під час божественної літургії, даючи людям наснагу, зміцнюючи їх віру.
Частинки освячених хлібів-проскур зберігалися в храмах в спеціальних «ковчегах» – дарохранильницях. Невеликі ковчежки священники брали з собою, коли йшли до немічних та хворих, аби причастити та підтримати їх.
Такою є й ось ця невелика срібна дарохранильниця, виготовлена невідомим українським майстром у 1693 році. В основі – прямокутна коробочка (15 х 7 см), на стінках якої вигравіровані зображення біблійних сцен “Бичування” і “Пієта”, а також зображення Богородиці з малюком Ісусом (“Знамення”) та святих. А над основою підіймаються три ажурні пірамідки – мов три купола церкви.
…