Короткий путівник по експозиції
06.07.2020

6 березня о 11:01 

Зображення, знайдені в скіфських курганах, продовжують зберігати свої таємниці…
У далекому 1969 році Каховська експедиція Інституту археології АН України дослідила декілька курганів поблизу с. Архангельська Слобода на Херсонщині. В одному з курганів виявили непограбовану бокову гробницю чоловіка, в якій було знайдено чимало цікавих знахідок, а найперше – золоті пластинки-аплікації, якими було декоровано тканину. Олександр Лєсков, керівник експедиції, вважав, що то було якесь церемоніальне покривало, а на думку Ярослава Болдіна, який безпосередньо проводив розкопки кургану, то було урочисте вбрання.
Сорочка чи куртка була суцільно вкрита пластинками із різними зображеннями: голови птаха (5), сцени нападу лева на копитну тварину (105), юнака, що біжить (65), а також хрестоподібні із з’єднаних кілець (18) та з’єднаних квадратів (5), трикутні великі (185) та малі (101). Осіб у такому вбранні умовно називають «золотими людьми». Висловлювалася думка, що вони належали до вищої еліти скіфського суспільства і мали відношення до вшанування сонячних, небесних богів.
У даному випадку, безпосередньо з образами небесних богів могло бути пов’язане ось це зображення юнака, що біжить. Ці пластинки, вочевидь, були виготовлені майстрами Боспору, адже використано доволі розповсюджену давньогрецьку композицію відтворення швидкого руху – він відчувається в розташуванні ніг і рук, у короткому волоссі, що мовби розвівається за вітром.
Деякі дослідники вважають, що зображено Геракла, який викрав чарівні яблука в саду Гесперид. На це, мовбито, вказують предмети в руках персонажа. Але яблука, насправді, викрав титан Атлант. Та й якби ж то був Геракл, чи личило б герою рятуватися швидкою втечею? (можливо, ті, хто запропонував таку версію, згадали свої дитячі «подвиги»?).
То хто цей персонаж? Звернімо увагу на композицію розташування зігнутих ніг і рук, що нагадує свастику – прадавній символ сонця, який був добре відомий і грекам, і скіфам. Може саме в тому і криється розгадка загадкового образу?
.
.
Нагадаємо про важливий збір коштів на екскаватор для військового підрозділу:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *