Завершуємо наш тиждень Пекторалі розповіддю про найзагадковіших персонажів – двох напівоголених чоловіків, які тримають овече хутро та майструють із нього якесь вбрання.

Ця сцена є композиційним та смисловим центром усієї пекторалі, і здається, що всі кола буття обертаються довкола неї.

Тому найбільше уваги дослідники приділяли саме центральним персонажам, але дійти до спільної думки поки що так і не змогли.

Вважається, що чоловіки є представниками певної соціальної групи скіфського суспільства – ремісниками, знатними воїнами, воєначальниками-токсархами, жерцями, царями або ж племінними вождями. З огляду на доволі реалістичне відтворення персонажів, у них навіть вбачали реальних історичних особистостей – правителів скіфів царських і скіфів-кочовиків або ж боспорського царя Левкона І та скіфського царя Атея.

Також науковці зіставляли центральних персонажів із героями легенд або міфів. Мовбито один із них – це легендарний цар-переможець Таргітай, який ремонтує шкуру-панцир після битви з чудовиськом. Або це душі двох першоцарів – Таргітая та Колаксая. Чи легендарний Хушенг, який навчив людей ткацтву й технології обробки шкір та вовни, зображений разом зі своїм сином Тахмуресом.

А, може, то зійшлися скіфські боги — Гойтосір і скіфський «Арес», які виготовлюють куртку з овчини, що є не просто одягом, а символом фарна (життєвої сили та звитяги). Цим вони визначають життєвий шлях володаря Скіфії, переможця зла і творця земного добробуту. Адже невипадково поруч із чоловіками – два горити, на яких відтворено ту саму сцену — битву героя з чудовиськом.

Давні легенди про героїв минулого загубилися у віках… Хіба що інколи вони оживають у мріях та словах поетів.

І натхненні скіфськими образами поезії Бориса Мозолевського нині надзвичайно актуальні:

Облишмо чвари: настає наш час.
Закличмо тільки Гестію у свідки.
Сьогодні найсміливіший із нас
Піде шукати папороті квітку.
Хай це вбрання із білого руна
Йому в дорозі буде як молитва.

В грифонах даль, і виє звірина,

А треба йти, бо світу треба світла.

Ревтиме вій, манитиме мана,

Ще й рідний брат гостритиме сокиру.

Постануть стіни і рови без дна,—

Та треба йти, бо людям треба миру.

І зійде сонце! І відступить ніч.

І дощ напоїть землю неполиту.

І птиці розлетяться вусібіч,

Любов і мир повідуючи світу.

.

Про історію дослідження Товстої Могили, різні сюжети пекторалі, секрети її виготовлення, таємницю власника прикраси детально розповідається у виданні, яке ми підготували. Детальніше про нього – в наших наступних дописах.

.

Підготував завідувач відділу музею, к.і.н. Юрій Полідович

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#пектораль #СкіфськаПектораль #ТовстаМогила #БорисМозолевський #скіфи #Скіфія #ІнститутАрхеології #Покров #ДніпропетровськаОбласть