22 квітня о 08:41

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.


«Земля – наша мати, всіх годує», «Земля-годувальниця» – так завжди говорили українці, а старші люди давали настанову молодшим: «Доглядай землю плідну, як матір рідну».

З давніх-давен, ще за часів неоліту, склалося в народі шанобливе ставлення до землі. Мабуть, це сталося тоді, коли люди вперше обробили ниву, кинули зерно у землю та отримали урожай. Усі давні індоєвропейські народи вшановували Богиню Землі, яку кожен називав своєю мовою: слов’яни – Земля-Мати (Маjка земљау), давні греки – Гея, скандинави – Йорд, римляни – Церера (Terra Mater), давні іранці – Аредві Сура Анахіта.

Скіфи називали богиню своїм ім’ям – Апі. Воно походить від іранського āр (вода) або ар-įā (водна), адже земля та вода – нероздільні між собою. Цілком вірогідно, що саме про Апі, як матір скіфів, ідеться у записаній Геродотом легенді: «Першим з’явився на цій землі, що була в ті часи пустельною, чоловік на ім’я Таргітай. А батьки цього Таргітая, як говорять, – Зевс та донька річки Борисфен»…

Вважається, що образ богині Апі відтворено на золотій пластинці, походження якої на сьогодні не відоме (інформацію втрачено у часи Другої світової війни). Богиня зображена у головному уборі-калафі, її руки подібні крилам, а ноги перетворилися у в’юнки пагони.

До Богині Землі зверталися люди з молитвами про щедрий врожай, добробут та щастя, жінки – з молитвами про дітей та затишок, воїни – з молитвами про силу та хоробрість у боях, про нещадність до ворогів, що плюндрують Батьківщину. А вона огортала своїми крилами людські обійстя, живила їхніх мешканців силою і родючістю, нагороджувала дбайливих та незламних, оберталася лютим холодом та трясовиною для ворогів, уквітчувала світ навесні та дарувала щедрі врожаї восени. Так завжди було, є й буде!

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#скіфи #Земля #Апі #Скіфія