6 лютий о 09:31

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
У 1949 році поблизу села Харівка Путивльського району на Сумщині під час оранки на полі було знайдено скарб зі срібними та золотими прикрасами VII-VIII століття. Предмети потрапили до археологів, завдяки чому місце знахідки ретельно обстежив відомий фахівець із ранньосередньовічних пам’яток Дмитро Березовець.

З’ясувалося, що прикраси знаходилися у керамічному горщику, який власник (чи власниця) предметів закопав у тривожний час в якомусь пам’ятному місці (можливо, тоді там ріс ліс), але так і не повернувся за ним. Дослідник пов’язав знахідку із старожитностями давніх слов’ян, відомих за візантійськими літописами як анти.

Набір предметів складався із сережок, браслетів, нашийних гривен, ланцюжка, пластинчастих фібул та, навіть, 110 черепашок.
Фібула – це застібка для одягу, яка водночас використовувала роль прикраси. В Харівському скарбі їх було знайдено шість – три пари. За тогочасною модою фібулами скріплювали верхній одяг на обох плечах.

Всі фібули складалися з пластини вигадливої фігурної форми.

На лицьовому боці, в даному випадку, знаходився центральний овальний виступ, зверху та знизу якого було припаяно дві півсфери, зверху прикрашені кулькою. Пластина по краю та всі виступаючі елементи були прикрашені рифленою дротинкою. Також на кінцях були півсфери (одна з одного краю, три – з іншого), прикрашені зерню (в даному випадку вони не збереглися).

На зворотному боці була припаяна мідна пластина, до якої кріпилася мідна голка та утримувач, завдяки яким фібула застібалася на одязі.

Вважається, що форма пластини є антропоморфною (тобто схожою на фігуру людини) і символізує одну із слов’янських богинь, можливо, Мокошу (Мокош, Макош) – богиню родючості, Богиню-Мати. Вона вшановувалася з давніх давен і була включена князем Володимиром до загальноруського пантеону за часів, коли він намагався реформувати язичництво. З поширенням православ’я образ Мокоші злився з образом Святої Параскеви (П’ятниці) та, можливо, Святої Мокрини.

Але це тільки наші здогадки, бо в давнину, насправді, все могло бути інакше. Давні предмети зберігають свої таємниці і можуть розкрити їх тільки самим допитливим.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.