3 лютий о 09:20 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
З кінця березня до кінця липня 1971 року тривали археологічні розкопки кургану Товста Могила поблизу м. Покров (тоді – Орджонікідзе) Дніпропетровської області, які проводила експедиція Інституту археології АН України під керівництвом Бориса Мозолевського. Знахідки в цьому кургані перевершили всі сподівання дослідників.

Коли на початку червня археологи розпочали досліджувати Центральну гробницю, вони вже знали, що вона була пограбована ще у давнину. Адже з краю кургану йшов довжелезний хід, виритий грабіжниками. І так воно й було. Ось тільки предмети, які лежали в коридорчику-дромосі, що вів від вертикальної вхідної ями до поховальної камери, залишилися на місці (серед них і пектораль та меч у піхвах, окутих золотою пластиною). А майже все, що знаходилося в самій камері, було розбите і понищене. Розбитим виявився й залізний панцир, в якому був похований воїн. Вочевидь, коли грабіжники потрапили до гробниці, він вже встиг сильно заіржавіти, оскільки гробниця знаходилася глибоко під землею (понад 8 м) і близько підходили ґрунтові води. Так його і знайшли археологи – тільки окремі шматки, розкидані по всій камері.

Один з уламків панцира одразу привернув увагу. Адже до його поверхні «прикипів» фрагмент якогось шкіряного виробу. Археологи ретельно перевірили всі інші уламки, але, на жаль, більше ніяких слідів загадкового предмету знайдено не було.

На диво дуже добре зберігся фрагмент обробленої гладенької шкіри, через який проходила смуга витисненого візерунку. Рельєфні частини візерунку були пофарбовані у червоне або ж інкрустовані фігурними пластинками золотої фольги. Після розчистки вдалося повністю графічно відновити всю композицію.

Що це був за предмет – не зрозуміло, бо будь яких аналогів йому не відомо. Висловлювалася думка, що це могло бути шкіряне покриття панцира, щось на кшталт урочистої накидки. Але чому тоді на інших фрагментах не залишилося хоч маленького фрагмента шкіри? Можливо це був якийсь виріб (наприклад, горит чи сагайдак), що тільки частково спирався на панцир, але шкіра, судячи з усього, лежить тільки в один шар.

Загадка шкіряного предмета залишається нерозгаданою. Товста Могила продовжує зберігати свої таємниці…

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#ТовстаМогила #скіфи #панцир #Скіфія #пектораль #ІнститутАрхеології #візерунок #БорисМозолевський #ДніпропетровськаОбласть #Покров