15 лютий о 20:53

Ділимося з вами великою сьогоднішньою радістю для нашого музею!💙💛


Національний музей історії України

15 лютий о 20:44 
Сьогодні, 15 лютого, Господарський суд міста Києва виніс рішення, яким повністю задовольнив позов Національного музею історії України до релігійної громади православної церкви московського патріархату (офіційно – релігійна громада Української православної церкви «Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці»).
У позові музей вимагав усунути перешкоду («церква-МАФ») у користуванні земельною ділянкою та скасувати реєстраційний запис. Тепер релігійна громада московського патріархату зобов’язана власним коштом демонтувати самочинно збудовану споруду та привести земельну ділянку до попереднього стану. Повний текст рішення суд оприлюднить 16 лютого. Це перша перемога музею у справі проти «церкви-МАФу»!

Засідання тривало майже чотири години. Позицію музею підтримувала також КМДА та Міністерство культури та інформаційної політики. Адвокати громади московського патріархату Дмитро Дорофеєв та Олег Поваляєв стверджували, зокрема, що громада, на яку вони працюють, має право на цю земельну ділянку, бо володіє землею ще начебто з 996 року, а музей лише з 1944 року. Інший аргумент полягав у тому, що споруда займає «лише 1% гігантської території музею». Проте, чи готові вони самі подарувати 1% своїх жител та земельних ділянок кому завгодно, вони не уточнили. Ще одним аргументом захисту була начебто «абсурдність» самої думки про те, що громада московського патріархату могла б сама знести свій самобуд, як того вимагає закон у таких випадках.

Коли стало зрозуміло, що суддя Дмитро Баранов розглядає справу спираючись виключно на реальні докази, сторона захисту повернулася до своєї традиційної стратегії максимального затягування справи.

Зокрема Олег Поваляєв почав вимагати від «позИвача» все нові й нові документи, для вивчення, намагався викликати на засідання експертів, що проводили експертизу, аби вони пояснили йому чи не кожну складову з методики експертизи, побиватися через інші справи судді Баранова, яким, на думку адвоката Баранова, суддя мав би приділяти увагу замість тієї, в якій він брав участь. Кілька разів представники захисту просили про перенесення засідання під відверто надуманими причинами.

Моральну підтримку стороні захисту надавали активісти релігійної громади, які встигли окупувати всі нечисленні лавки в залі засідання. Одна з них, скандальновідома Вікторія Кохановська провокувала сторони хамськими коментарями й намагалася перешкоджати вести судове засідання. Вона стала перед телекамерами посередині зали, через що створила численним представникам ЗМІ незручності при зніманні. Можна припустити, що після того, як судова охорона на минулому засіданні вилучила в активістів 8 ножів, на це засідання й була залучена таємна зброя – Кохановська.

А як виконувати рішення суду? Навряд чи релігійна громада робитиме це добровільно. Через 10 днів після того, як рішення набуде чинності (після розгляду апеляції, якщо вона буде), виконавча служба відповідно до своїх інструкцій, вживатиме заходи примусового виконання. Важливо, хто профінансує знесення нелегальної забудови. Якщо відповідач не буде виконувати рішення, виконавець звернеться до музею та запропонує профінансувати виконання.

Ми бачимо, що наші опоненти намагаються затягнути справу через необґрунтовані клопотання. Проте ми впевнені у своїй позиції й готові відстоювати її надалі. Ми впевнені, що обрали правильний спосіб захисту та надали всі можливі докази, щоб встановити обставини справи.

Ми дякуємо всім, хто так чи інакше доклався до сьогоднішньої перемоги Національного музею в боротьбі за справедливість, до кожного, хто підтримував нас у цьому! Нині маємо рішення суду першої інстанції. Майже напевне релігійна громада подасть апеляцію. Тому попереду ще тривала боротьба, розслаблятися зарано. Але програти ми не маємо права. Адже йдеться про нашу історію – Старокиївську гору, град Кия, княжий центр Київської Русі, сакральне місце, де знаходяться витоки нашої державності!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦