30 листопад о 09:43 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня 30 листопада, в останній день осені, з різницею у понад 150 років народилися двоє чоловіків, завдяки яким наш світ став кращим.

Вони жили на різних континентах, але говорили однією мовою. Вони заробляли чималі кошти, але боролись за права знедолених. В юності вони пройшли через громадянські війни в своїх країнах, але не стали їх учасниками. Вони прожили довге, насичене звершеннями життя, подіями якого вже майже не цікавляться в наші дні. Вони жили у доленосні часи та висміювали недоліки своїх сучасників. Вони писали про серйозними речі, а нині сприймаються фактично як дитячі письменники. Вони створювали уявні світи і розширювали горизонти, бо в їхній творчості головною темою була мандрівка.

Отже,

30 листопада 1667 року народився Джонатан Свіфт, англомовний ірландський письменник і громадській діяч. За авторитетною думкою Британської енциклопедії, він є найвидатнішим англомовним прозаїком-сатириком усіх часів. Адже всі чули (а деякі й читали) про мандри суднового лікаря Лемюеля Гулівера.

30 листопада 1835 року народився американський письменник, сатирик, публіцист, видавець Семюель Клеменс, відомий як Марк Твен. За авторитетним твердженням іншого письменника, Ернеста Гемінґвея, «вся сучасна американська література вийшла з однієї книжки Марка Твена, яка називається «Пригоди Гекльберрі Фінна». А ще він автор книг «Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди янкі при дворі короля Артура» та «Принц і жебрак».

У морських мандрівках Гулівер потрапляє до екзотичних світів ліліпутів, велетнів та таємничої раси коней-гуїгнгмів. Гек Фін разом з рабом-втікачем Джимом мандрує на плоті річкою Міссісіпі, потрапляючи в різні пригоди. Інженер-янкі з Коннектикуту на ім’я Хенк Морган взагалі подорожує у часі…

А що завжди знадобиться мандрівнику, де б він не опинився? Сірники.

За часів Джонатана Свіфта про них ще не знали, а здобували вогонь за допомогою кресала. А вже в часи Марка Твена сірники, винайдені в Англії у 1830-х роках, носили, зокрема, ось в такій срібній коробочці-сірничниці. З округлими гранями (її зручно і приємно тримати в руках), невеличка – 6 х 4 см (вона легко вміщується в кишені чи сумочці), декорована емалевим візерунком (він завжди допоможе у роздумах чи спогадах), золочена всередині (відкриєш, і золото-сонячні іскорки розрадять у самий похмурий день), з іменним вензелем на кришці (а це вже можливий привід для знайомства). Виготовили її 1878 року у варшавській фірмі «Вернер та компанія».

А ще герої творів цих письменників завжди були лідерами, особистостями, що створювали своє життя, вели за собою людей, творили історію. Хоч би то були хлопчаки Том Сойєр і Гек Фін, винахідливий Хенк Морган чи лікар Гулівер, принц Едуард чи жебрак Томі, або ж тендітна дівчина Жанна д’Арк, яка своєю вірою і силою духа зуміла відродити Францію.

Герої наших днів – не вигадані персонажі. Та вони так само творять історію, виборюючи свободу і щасливе майбутнє України.

Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!

Слава героям! Слава Україні!
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3N0zQKI 🇺🇦