ПʼЯТНИЦЯ, 9 ГРУДНЯ 2022 Р. О 13:00 – 15:00
105-та річниця скликання Першого Курултаю кримськотатарського народу

9 грудня 1917 року у будівлі Ханського палацу у Бахчисараї відбулося урочисте відкриття І-го Курултаю кримськотатарського народу. Ця подія стала символом підйому національного руху в часи Кримськотатарської революції 1917—1919 років і засвідчила прагнення до самовизначення та політичну волю корінного народу Криму.

У просторі виставки «MIRAS. Спадщина» (триває в межах проєкту ГО «Алєм» «Сенси, що об’єднують», який реалізується за підтримки Швейцарії) 9 грудня відбудеться публічний діалог, організований у партнерстві з ГО «Алєм», Інститутом культурології Національної академії мистецтв України та Інститутом дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду.

У Скарбниці Національного музею історії України учасники заходу обговорять суспільно-політичне, інтелектуальне й культурне середовище, в якому постали основні ідеї Кримськотатарської революції. Також вони спробують осмислити значення кримськотатарської спадщини у формуванні ідентичності корінного народу Криму. Відвідувачі ознайомляться зі зразками літератури, створеної організаторами та учасниками Першого Курултаю, що були перекладені й видані в серії «Кримськотатарська проза українською». Також відвідувачі зможуть оглянути унікальну колекцію кримськотатарських артефактів 19 — початку 20 століття, яка має зв’язок з діяльністю знакових діячів доби кримськотатарського культурного відродження.

Спікери заходу:
🔹Андрій Іванець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду, автор монографії «Перший Курултай: від кримськотатарських установчих зборів до національного парламенту», співавтор і співукладач книги «Кримськотатарський національний рух у 1917—1920 рр. за архівами комуністичних спецслужб»;

🔹Надія Гончаренко, старша наукова співробітниця Інституту культурології НАМ України, співупорядниця й редакторка серії «Кримськотатарська проза українською» у видавництві «Майстер Книг»;

🔹Олексій Савченко, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Національного музею історії України, куратор виставки «MIRAS. Спадщина»;

🔹Есма Аджієва, голова правління ГО «Алєм», координаторка проєкту «Сенси, що об’єднують», кураторка виставки «MIRAS. Спадщина».

❗️Початок: 9 грудня о 12:00.

👉Адреса: Скарбниця Національного музею історії України, вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»).
___________________________________________
Вхід на захід за квитком до музею — 90 грн, для школярів/студентів/пенсіонерів — 50 грн