17 листопад о 10:14 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Поблизу с. Ковалівка Миколаївської області у 1974 році експедиція Інституту археології під керівництвом Галини Ковпаненко провела розкопки кургану Соколова Могила, в якому було досліджено гробницю вельможної сарматки І-ІІ століття н.е.
Жінка, яка за життя, вірогідно, уславилася як могутня жриця, була вбрана у шовковий одяг, декорований золотим гаптуванням. Її прикрашали намиста, сережки, персні, браслети.

Набірні «браслети», що прикрашали руки, розсипалися. Галина Ковпаненко за польовими спостереженнями зробила припущення, що шість коротких разків різних намистин були нашиті на рукава (по три на кожен), а не носилися як власне браслети.

Лівий рукав прикрашали, зокрема, ось ці намистини, що складуються у гармонійний разок із поєднанням чорних і сонячно-золотих кольорів.

Чорні циліндричні намистини виточено з гагату. Золоті – циліндричні, порожні в середині, прикрашені зерню в гніздах з дротинок, скручених кільцями і вкладених у три ряди впритул одна до одної.

Містичний полиск гагатів здавна вважали обереговим, здатним захистити від злих сил. Йому надавали лікувальних властивостей, а знавці, мовбито, використовували його у любовній магії….

Сила природи потужна, тільки вона розкривається в руках знаючих людей і здатна покарати за невігластво.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3N0zQKI 🇺🇦