Скарбниця Національного музею історії України разом з Fedir Androshchuk та ще 8

1 листопад о 19:24
31 жовтня у Скарбниці Національного музею історії України відкрилася Виставка «MIRAS. Спадщина», яка знайомить відвідувачів із культурою кримських татар.

На виставці представлено одну з найбільших колекцій предметів кримськотатарського ювелірного мистецтва й побуту XIХ – початку XX століть. Зокрема, тут можна побачити ювелірні вироби в техніці кримськотатарської філіграні, традиційний одяг кримських татар, зразки вишивки золотом. У другому залі показано Крим очима іншого – на літографіях першої половини ХІХ століття нащадка німецьких переселенців Фрідріха Гросса.

Попри те, що відкриття виставки збіглось із черговою жорсткою атакою рф на цивільну інфраструктуру України та, зокрема, й столиці, в музеї зібралось багато гостей. Директор Національного музею історії України Федір Андрощук подякував партнерам виставки, громадській організації «Алєм», колекціонерам, які надали музею предмети зі своїх колекцій для виставки, та всім, хто доклався до роботи над проєктом.

Міністр культури Олександр Ткаченко підкреслив: «Це важлива виставка не лише з історичної та культурної точки зору, але й з політичної. Кримськотатарський орнамент орьнек внесено до списків всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. В другому залі представлено ілюстрації з давніх часів, вони показують, яким чином уявляли побут кримських татар інші народи. Виставка – це відновлення історичної справедливості, вияв уваги й пошани до мистецтва, культури й історії корінного народу Криму».

Голова ГО «Алєм» та співкураторка виставки Есма Аджієва висловила подяку ЗСУ, завдяки яким існує можливість тримати культурний фонд та обороняти українську культурну ідентичність. Вона розповіла історію створення виставки: «Ми планували відкриття ще на початку року. Коли почалося повномасштабне вторгнення, переорієнтувалися на волонтерську діяльність. Але зі співкуратором Олексієм Савченком спілкувалися, чи на часі буде виставка. Є кримськотатарське прислів’я: «Якщо терпіння – це золото, дія – це його перлина». Мудрість народу перемогла, тож маємо за честь представити виставку, яка називається Miras. З кримськотатарської мови це перекладається як спадщина, при чому наша спільна спадщина, не тільки речі, які ви побачите сьогодні».

Надзвичайний посол Швейцарії в Україні Клод Вільд підкреслив: «Попри руйнівним планам російської агресії, Україна сильна своєю різноманітністю, об’єднана у своїй різноманітності. Вона досягне перемоги у боротьбі. Ми зібралися тут, щоб відзначити цю різноманітність, те, що зробило сильною і мою країну. Україна жива. І Крим в Україні теж живий».

На об’єднавчих сенсах проєкту наголосив співкуратор виставки Олексій Савченко: «Ми акцентуємо на живих традиціях, що досі є частиною повсякдення народу. Культура кримських татар стає зрозумілішою українцям, адже апелює до сенсів, близьких кожному з нас: любові до рідної землі, гостинності, прагнень благополуччя й безпеки».

До обговорення долучилися культурні діячі та науковці. Надія Гончаренко, куратор проєкту «Кримськотатарська проза українською» у видавництві «Майстер книга» розповіла про плани музейних читань кримськотатарською та українською мовами. Людмила Строкова, гендиректорка Національного музею українського народного декоративного мистецтва розповіла, що познайомилася з духовною кримськотатарською культурою як археолог в Бахчисараї. Вона висловила сподівання, що Україна покаже як народжувалася культура півострова на виставці з цінностями кримських музеїв. А Марія Томак, керівниця Служби забезпечення діяльності Кримської платформи зазначила, що роль кримських татар як корінного народу півострова необхідно утвердити не лише на культурному, а й на законодавчому рівні.

Партнерами проєкту стали: Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, дизайнерка українського етнічного одягу Олена Дідик. Виставка втілюється в межах проєкту ГО «Алєм» (fb.com/alem.ngo) «Сенси, що об’єднують», за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва та Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії.

Для загального огляду виставка відкрита з 1 листопада і триватиме до 30 червня 2023 року. Її можна відвідати за квитком до Скарбниці вартістю 90 грн, для пільгових категорій – 50 грн. Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія «Києво-Печерської лаври»).