30 жовтень о 11:54 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Поблизу с. Ковалівка Миколаївської області у 1974 році експедиція Інституту археології під керівництвом Галини Ковпаненко провела розкопки кургану Соколова Могила, в якому було досліджено гробницю вельможної сарматки І-ІІ століття н.е.
Жінка, яка за життя, вірогідно, уславилася як могутня жриця, була вбрана у шовковий одяг, декорований золотим гаптуванням. Її прикрашали намиста, сережки, браслети, персні.

Намистини, що прикрашали руки, розсипалися і вже годі зрозуміти як саме вони складалися у давнину. Виникло, навіть, припущення, що разки намистин оздоблювали рукави одягу, а не носилися як набірні браслети.
Галина Ковпаненко за польовими спостереженнями та певною гармонією сполучення намистин склала шість наборів – по три на кожну руку.

Один з наборів, що знаходився біля правої руки, складався з 16 намистин, виготовлених з різнокольорового халцедона. З них 14 – круглі з ребрами, сірувато-сизого та блакитного відтінків, а 2 – округлі, стиснуті, з гладкою поверхнею, блакитного відтінка.

Такі намистини були популярні в античних містах Причорномор’я за римських часів та через торгівлю потрапляли до сармат.

Халцедон використовувався здавна, але став надзвичайно популярним, коли було відкрито поклади поблизу міста Халкедон на узбережжі Мраморного моря (нині це територія Туреччини). Від цього міста камінь і отримав свою назву.
За часів Римської імперії халцедон використовували для різьблення камей – кам’яних мініатюр-гем з рельєфом, що виступає. А також з нього робили самі різні інші прикраси, зокрема, й намисто. Халцедон відрізняється великою гамою кольорів, і камні насиченого кольору отримали свою назву: агат, сердолік, хризопраз, онікс тощо (загалом до 100 різних найменувань).

Вважалося, що халцедон має лікувальну силу та є каменем Венери. Він захищає від злих чар, приносить достаток та мир у сім’ю, сприяє мандрівникам. Це камінь, який має велику силу, важливо тільки вміти нею користуватися…
.
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3N0zQKI 🇺🇦

#СоколоваМогила #браслет #ГалинаКовпаненко #сармати #ІнститутАрхеології #прикраси #халцедон