21 жовтень о 12:46

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
Дослідження стародавніх предметів, що зберігаються у нашому музеї, постійно приносять нові відкриття. Потрібно тільки уважно їх розглядати.

На срібній короні, що увінчувала Богородицю та була частиною шати з собору Св. Миколая у Кам’янці-Подільському, прикріплено численні коштовні прикраси-розетки з рубіновими вставками, які були декоративними елементами.

Серед них виділяється ось цей вишуканий бант. В центрі – яскрава розетка, також складена з рубінів. Стрічки, що утворюють бант, із зовні вкриті чорними і білими емалями, які на золоченому фоні утворюють вибагливий рослинний візерунок, що підкреслює вставні планки з п’ятьма невеликими рубінами на кожній. Із внутрішнього боку стрічки вкриті блакитною емаллю, на якій легкими мазками відтворено квіточки.

Не виключено, що цей бант – світська прикраса-підвіска (зверніть увагу на петельку угорі), виготовлена десь у другій половині XVII – на початку XVIII століття. Не відомо хто і коли подарував цей бант до храму і коли його прикріпили до корони.
Та знаємо з якими молитвами зверталася жінка, власниця цієї прикраси, до Богородиці. Бо вони співзвучні з нашими молитвами про заступництво, про життя і здоров’я рідних та наших захисників.
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3N0zQKI 🇺🇦