27 вересня о 09:40

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Поблизу с. Ковалівка Миколаївської області у 1974 році експедиція Інституту археології під керівництвом Галини Ковпаненко провела розкопки кургану Соколова Могила, в якому було досліджено гробницю вельможної сарматки І-ІІ століття н.е.
Жінка, яка за життя, вірогідно, уславилася як могутня жриця, була вбрана у шовковий одяг, декорований золотим гаптуванням. Її прикрашали намиста, сережки, персні.

Одне із золотих намист складається з двох тонких ланцюжків, спаяних між собою через одне кільце, підвісок з гранатовими вставками, що чергуються з підвіскам із намистин.

14 підвісок мають амфороподібну форму. В центрі напаяне гніздо, в яке вставлено гранат у вигляді краплинки. У верхній частині – кільце для підвішування, у нижній – кільце і три кульки різного розміру, складені пірамідкою.

14 підвісок з намистин (збереглися не всі) нанизані на тонкі золоті дротинки з кулькою на кінці. Вісім намистин – кварц темно-бузкового кольору, дві – зелене скло.

На кінчиках ланцюжків – замок прямокутної форми, декорований з чільного боку.

Такі прикраси були популярні у римський час. Вони побутували серед заможних мешканців Ольвії, Херсонеса і Пантікапея, а від них, завдяки торговцям потрапляли, і до сарматів.

Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦