14 серпня о 08:55 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.


Вишуканість і тендітність. Саме такими словами можна описати цю золоту сережку-підвіску ХІІ – першої половини ХІІІ століття.
Прикраса складається з кільця з гладкого дроту, на яке нанизано три ажурні намистини. Між собою вони розділені тонкою сканаю (звитою) дротинкою, накрученою на основу. Намистини зафіксовані на кільці – з одного боку такою ж сканою дротинкою, а з іншого замочком, створеним із розклепаного і закрученого у спіраль кінчика кільця.
Намистини ажурні, складаються з 8 спаяних між собою кілечок, виготовлених із сканих дротинок. Кілечки вигнуті, їхні незамкнені кінчики припаяні до кілець, на які намистина нанизується на дужку. На місцях з’єднання сканих кілечок між собою напаяно мініатюрне кільце з тонкої гладкої дротинки, в середні якого – кулька зерні. Таких кульок 12. Поєднання сканих кілечок і зерні утворює певний геометрчний ритм. Кожні чотири кульки між собою утворюють ромб з увігнутими сторонами. Чотири верхні і чотири нижні кульки надають ажурній намистині кубічної форми, яка не одразу сприймається оком.
Довершена форма намистин, можливо, мала певну божественну символіку, яка вгадується за числом елементів (8 і 12) та геометричними формами (куб, ромб, коло).
Вишуканість і тендітність. Ці слова у рівній мірі можуть характеризувати як досконалість роботи невідомого давньоруського майстра, так і жінки, яка сотні років тому носила ці прикраси.
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦