9 серпня о 09:14

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня
в Міжнародний день корінних народів – розповідь про кримськотатарську жіночу шапочку фєс (дал-фєс, на степовому діалекті – пєс).

Такі шапочки зазвичай мають форму усіченого конуса. Традиційна кольорова гама фєс: бордовий (найчастіше), темно-червоний, вишневий, пурпуровий або синій кольори, але були також фєс фіолетові, зелені, темно-коричневі або кольору морської хвилі (дєніз тюсю). Шапочки шили переважно з оксамиту, інколи – з атласу.

Існують різноманітні види оздоблення фєс: від обов’язкових золотих монеток (такі фєс називали алтин – золоті) до вишивки всієї поверхні шапочки в техніці високого шиття золотом міхлама. З правого боку фєс часто декорували китицею – пускуль.

Додатковою, а колись обов’язковою, прикрасою була накладка-тєпєлік на верхню частину фєс, виконана із золота або срібла в техніці ажурної об’ємної філіграні.

Помилуйтеся ажурним плетенням філіграні, придивіться до деталей… Тоненькі срібні дротинки звиваються у вигадливі візерунки, мов ніжні пагони рослин сплітаються між собою, створюючи сонячне мереживо. І всі ці тисячі дротинок вмілою рукою майстра складені в єдину квіткову гармонію, завдяки чому філігранний тєпєлік справляє враження розквітлої квітки неймовірної краси. Можливо, то натяк на красу та ніжність Тієї, хто носить фєс (а така шапочка була обов’язковим елементом жіночого костюму для будь-якого віку). А, можливо, жінки, мов квіти, що розкривають свої пелюстки до сонця, живлячись його енергією і любов’ю, так спілкувалися з Небом …

Україна завжди була багатонаціональною країною. І в єдності – наша сила. Сила і слава України! 🇺🇦

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦