23 липня о 10:14

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
Вбрання вельможної жінки, похованої у Боковій гробниці кургану Товста Могила (дослідження експедиції Інституту археології АН УРСР під керівництвом Бориса Мозолевського у 1971 році) було вкрите численними золотими пластинками. Вони прикрашали накидку на головний убір, ними було декоровано верхню частину плаття. Загалом пластинок було 230 дев’яти різних типів. Майже на половині з них зображено грифона або лева, що напали на лань. На 9 пластинках відтворено доволі загадкову сцену.
Ось як Борис Мозолевський описав ці пластинки:

«Зображення обведено по краю рамкою опуклин, нанесених із зворотного боку.

Зображення подано в реалістичній манері без стилізації. Відтворений в профіль птах має опукле тіло і товсту вертикально поставлену шию з короткодзьобою головою на ній, звернутій праворуч. Розпушений вертикально хвіст складається з п’яти горизонтальних пір’їн. Звернуте до глядача крило підняте.

Жінка сидить на птахові обличчям праворуч, відкинувшись назад. Передане кількома пасмами волосся ніби летить за вітром. Права рука опущена за крило птаха; зігнута в лікті ліва піднесена над обличчям, переданим узагальнено. Голова фігури поставлена в профіль, тіло в фас. Досить виразні перса дають підставу вбачати в фігурі жінку (про що свідчить і порівняно довга зачіска). Нижче перс на грудях дрібні рельєфні ребра. Ноги зображені дуже умовно. Права з них звисає донизу з-під крила птаха, ліва відходить від його вола так, що важко зрозуміти, сидить фігура на птахові верхи чи боком».

Найвірогідніше, ці пластинки було виготовлено на Боспорі грецькими майстрами, а отже тут відтворено сцену з грецького міфу. Але якого? Що то за птах? Можливо, то сам Зевс, який часто перетворювався на різних тварин або птахів та у такому вигляді зваблював чи переслідував красунь?

І чи дійсно на птахові сидить жінка, як про те писав Борис Мозолевський? Відтворення ребер у грецькій іконографії більш властиве для зображень чоловіків. То, можливо, це Ганімед, син троянського царя Троса і німфи Каллірої, «найгарніший із смертних»? За переказами, Зевс, коли викрадав цього прекрасного юнака, постав у образі орла. Та чи орел зображений на пластинках з Товстої Могили, якщо птах радше схожий на страуса чи дрохву?

А що означав цей сюжет для скіфів? Адже пластинки прикрашали вбрання саме скіф’янки.

Питання та загадки лишаються і через п’ятдесят років після дослідження Товстої Могили, кургану повного таємниць…

Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
🇺🇦
Слава Героям! Слава Україні!
🇺🇦
Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

———————
Опис подано за:
Мозолевський Б.М. Товста Могила. – Київ: Наукова думка, 1979. – С. 133, 135.
Фото Дмитра Клочка.