13 липня о 20:46

17 липня
НЕДІЛЯ О 13:00 – 14:00
Авторська екскурсія Любові Клочко «Ювелірні твори зі схованок у скіфських курганах»

На безкрайніх просторах українських степів височіють кургани – земляні споруди над похованнями. Яких тільки легенд не склали про них. Найчастіше розповідали про скарби, заховані в могилах: срібло, золото, коштовне каміння… Не всім воно доступно, і, можливо, пов’язане з нечистою силою…


Вже чверть тисячоліття археологи досліджують кургани. Особливо грандіозні з них одержали назву «піраміди степів». Особливий інтерес виник до скіфських пірамід, збудованих у VII–III ст. до н.е.
Кожен курган має таємниці: і в облаштуванні могил, і в тому, які речі клали небіжчикам тощо. А ще – так звані схованки або тайники, до яких клали деякі речі.
З якою метою їх спеціально ховали у могилі? Щоб не вкрали, чи це було принесення богам, до яких відправлявся небіжчик? У схованках були справжні мистецькі скарби.
Деякі з них можна побачити в експозиції Скарбниці Національного музею історії України під час авторської екскурсії ЛЮБОВІ КЛОЧКО – провідної наукової співробітниці, кандидатки історичних наук.
Початок екскурсії у неділю, 17 липня, о 13:00.
Необхідно зареєструватися заздалегідь за телефоном: (044) 280-13-96
Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра”).
_________________________________________
Вартість участі – 150 грн, для пенсіонерів, студентів, школярів – 90 грн (без додаткової плати за вхід до музею чи до Лаври).