9

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня мусульмани відзначають Свято жертвопринесення – Курбан-байрам (тюркською мовою) або Ід-аль-адха (арабською). Це одна з найбільш знакових релігійних урочистостей, що нагадує мусульманам про відданість людини Богу і про милосердя Всевишнього.
В основі – історія про пророка Ібрагіма і його сина Ісмаїла, викладена у 37-й сурі Корану (порівняйте зі старозавітною історією Авраама і його сина Ісаака). Якось уві сні Ібрагіму явився ангел Джабраїл і передав, що Аллах велить принести в жертву старшого сина – Ісмаїла. Ібрагім потерпав від душевних мук, але приготувався виконати волю Бога. Так само прийняв свою долю й Ісмаїл. Але коли жертва вже була на олтарі, Аллах зробив так, що ніж втратив здатність різати, а жертва сина була замінена жертвою барана. Це було випробування віри, яке Ібрагім пройшов з честю.
Курбан-байрам починається за 70 днів після свята Урази-байрам, 10-го числа місяця Зуль-хіджжа, та триває кілька днів (у 2022 році – з 9 до 13 липня).
Розпочинається свято з ранкової молитви. У кожній мечеті здійснюється намаз, після чого починається ключова частина свята – жертвопринесення. Жертвою зазвичай є однорічний баран (вівця), який нагадує про вчинок пророка Ібрагіма. Встановлено одну третину жертовних тварин віддати біднякам або дитячим будинкам, одну третину роздати гостям і родичам, і ще одну третину залишити сім’ї.
В цей день прийнято відвідувати близьких і молитися за померлих.
Курбан-байрам відзначається по завершенню хаджу – паломництва до святих місць у містах Мекка і Медина, що нині знаходяться на території Саудівської Аравії.
Можливо, саме з хаджу ще у ХVIII столітті був привезений до Криму двосторонній срібний амулет, що зберігається у колекції ювелірного мистецтва кримських татар у нашому музеї.
Амулет являє собою золочену круглу пластину, дещо видовжену у верхній частині. По всьому периметру пластина окантована ажурною стрічкою з подвійних сканих кілець, оздоблених річковими перлами та кульками зерні. Головною особливістю амулету є рельєфні написи.
В центрі чільної сторони амулету розміщено вписаний в коло квадрат, поділений на 25 клітинок, у кожній з яких розміщено по дві арабські літери.
Цілком вірогідно, що літери позначають відповідні числа за системою арабської абетки абджад. У такому разі, позначено певну суму чисел у кожній клітинці, а їх сума по кожній вертикальній, горизонтальній та діагональній лініям дорівнює одному й тому ж числу – 473 або 437 (тут думки фахівців розходяться). Яку саме інформацію закодовано в числах, наразі важко сказати, оскільки такі «магічні квадрати» часто містять щось індивідуальне, можливо, навіть, пов’язане із господарем амулета.
Є також думка, що у квадраті використано дві групи містичних літер з Корану. Це так звані літери світла, з яких починаються «Материнські сури» Корану: Каф, Ха, Йа, Айн, Сад (Коран, 1 аят сури 19), а також сполучення літер Ха, Мім, Айн, Сін, Каф (Коран, 1-2 аяти 42 сури), яке найчастіше використовується на амулетах, оскільки кожна літера цього слова починає одне з імен Аллаха.
Вздовж чотирьох сторін квадрата розміщені написи арабською мовою імен чотирьох особливо наближених до Аллаха ангелів: Джабраїла, Ісфраїла, Азраїла та Микаїла.
Центральну частину амулету виокремлено колом та окантовано написом імен семи сплячих отроків (Асхаб аль-Кахф) та їх собаки Кітмір. Про них мова йде у 18-й сурі Корану. Ці отроки втекли від володаря, який переслідував їх через віру. Вони разом із своїм собакою сховалися у печері, де перебували понад 300 років, а потому воскресли (пробудилися) по волі Аллаха. Ця подія є знаковою для віруючих мусульман, бо вона підтверджує могутність Аллаха і стверджує віру в воскресіння після смерті.
Зараз молитва за Україну, за її волю, за воїнів, за людей звучить різними мовами, бо Україна завжди була багатонаціональною країною. В цій молитві – ми всі єдині. І в єдності – наша сила. Сила і слава України! 🇺🇦
Щоб допомогти нашим захисникам переходьте за посиланнями:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=143970574948783&set=a.143970588282115