5 липня о 07:53

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Золоті предмети, знайдені 1900 року у скарбі поблизу села Сахнівка Київської губернії (нині Канівського району Черкаської області), представляють різноманітні давньоруські прикраси першої половини ХІІІ століття (про них ми розповідали в дописах від 27 квітня і 25 червня 2022 року).

Найбільш унікальною серед прикрас є масивна гривна (нагадаємо, що так за княжих часів називали шийні обручі).

Гривна зовні нагадує трубку, мовбито розрізану на частинки. Проте вона виготовлена з суцільної вузької і довгої стрічки, що звужувалася і зменшувалася у товщині від центру до країв. Надалі цю стрічку закрутили у спіраль на 23 витка, а тонку частину розклепали у гладкий дріт, на кінчиках якого утворили петельки.

Зрештою майстер, який вигадав і виготовив цю прикрасу, отримав виріб, унікальний за складністю роботи і довершений за якістю. В руках ця гривна створює ефект живої істоти, оскільки спіраль, незважаючи на масивність, рухлива.

Вважається, що за Середньовіччя шийні прикраси – ланцюги та гривни – пов’язувалися з образами змії або дракона, які виступали охоронцями та покровителями сімейного вогнища і дому. Такі уявлення сягали коренями ще до прадавніх часів існування перших землеробів. Можемо припустити, що подібну символіку мала і унікальна сахнівська гривна-спіраль, що зберігається нині в нашому музеї.

Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!

Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!