29 червня о 15:58

До Дня Конституції у Скарбниці Національного музею історії України відкрилася Виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи», яка доводить, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору. Виставка демонструє культуру, освіту та політичні погляди української еліти доби козацької держави – Гетьманщини.

Відвідувачі можуть побачити особисті речі Івана Мазепи, дорогоцінні вклади на потреби церкви й освіти від гетьмана та його матері, особисті речі митрополита-реформатора Петра Могили та урядників київського магістрату, пергаментну грамоту-унікат про підпорядкування Київської митрополії Вселенському патріархові, гетьманський скарб XVII століття, сеймові конституції Речі Посполитої 1616 року, репліки Конституції Пилипа Орлика з російського державного архіву давніх актів та Національного архіву Швеції, а також багато інших артефактів.

Експонати для виставки надали Національний музей історії України, Національний заповідник Києво-Печерська лавра, Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського, Центральний державний історичний архів України, м. Київ.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук: “10 червня в москві відкрилася виставка “Пьотр Велікій. Рождєніє імпєрії”. Сьогодні ми відкриваємо виставку “Європейська Україна. Доба Мазепи”. Мені здається, що це символічно, бо говорить про різну роль цих виставок, про різне бачення історії і роль, яку ці країни для себе визначили. Разом з тим це говорить про те, що сьогодні музеї – це не просто місця, куди люди приходять, щоб приємно провести час та познайомитися з історією. Російській пропаганді ця виставка протиставляє наукове підґрунтя. Картина світу, яку ми представляємо, ґрунтується на історичних джерелах.”

Наталія Панченко, співкуратор виставки, завідувач Скарбниці Національного музею історії України: “Постать Мазепи знакова. Ця людина зробила вибір, який зробила Україна і 300 років потому. Це вибір на користь Європи. Сьогодні ми з болісними втратами відстоюємо цей вибір на фронті.”

На відкритті кобзар та лірник Михайло Гречин виконав думу авторства Івана Мазепи «Всі покою щиро прагнуть…» 1698 р.

Адреса Скарбниці Національного музею історії України: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»).

Виставка триватиме до 20 березня 2023 року.

Телефон для ЗМІ – (093) 835 16 96, (098) 763 39 37.

Відвідати виставку можна у складі екскурсійних груп, щогодини, з 10:00 до 17:00. Екскурсії проводяться з середи по неділю. Для участі потрібно попередньо зареєструватися за телефоном (044) 280-13-96.

Відвідування по сеансах (щогодини від 10.00 по 17.00. Вартість самостійного огляду – 90 грн, 150 – грн з екскурсоводом.

 

 




29 червня о 15:58

Федір Андрощук — генеральний директор Національного музею історії України

Михайло Гречкін, кобзар, лірник

Наталя Панченко, співкуратор виставки, завідувач Скарбниці Національного музею історії України

Бондар Наталя – завідувач Відділу стародруків і рідкісних видань, Національна бібліотека України ім. В. Вернадського



29 червня о 15:58 ·
Олександр Рудник – в. о. директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”

Ярослав Затилюк, співкуратор виставки, старший науковий співробітник Національного музею історії України


29 червня о 15:58 ·
Ольга Вовк, начальник Відділу давніх актів, Центральний державний історичний архів України, м. Київ