13 червня о 07:28
Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/13.jpg

Центральна гробниця була розтрощена грабіжниками ще у давнину, а предмети частково викрадені, частково розкидані по поховальній камері. Серед знахідок виділяються дві золоті пластини видовженої трикутної форми із штампованим зображенням дивної істоти.

Якщо уважно придивитися, то можна побачити краплеподібне око, ліворуч від нього довгою лінією у досить високому рельєфі позначено передню частину голови з рубчастим гребінцем над нею. Над оком – вигнуте вухо із загостреним кінчиком. Поряд з ним – здвоєні краплеподібні елементи (“грива”). Тіло істоти видовжене і вигнуте, уздовж нього виділяються п’ять рельєфних ліній. По обидва боки від тіла відходять виступи, схожі на плавці. Нижня частина тіла нагадує широкий риб’ячий хвіст, кінець його оформлений рубчастою смугою, що імітує хвостовий плавець.
Істота не схожа на жодну з реальних. Наявність плавців і своєрідного хвоста говорить про те, що вона пов’язана з водою. Фахівець із скіфського мистецтва Варвара Іллінська колись назвала цю істоту півником, зробивши акцент на гребінці над головою. І ця умовна назва закріпилася у науковому середовищі скіфологів. А Світлана Бессонова порівняла істоту з морським коником, вважаючи, що саме цей мешканець підводного світу був природною основою для виникнення такого дивного образу у скіфському мистецтві.
Верхні краї трикутних пластин загнуті, по боках пробито численні отвори, в яких збереглося кілька золотих цвяшків. Це говорить про те, що пластини були накладними і кріпилися до посудини – ритону, що мав форму коров’ячого рогу (основу було зроблено з рогу або срібла).
Набори різного посуду часто зустрічаються в аристократичних похованнях скіфів. Вірогідно, такий набір був і у воїна з Товстої Могили.
Найдивніше те, що зображенням «півника», зазвичай, прикрашали бронзові бляхи – оздоби кінської вузди. І тільки для воїна, похованого у Товстій Могилі, було зроблено посуд, декорований зображенням цього фантастичного образу.
І цей факт ще раз підтверджує думку про те, що майже кожен предмет, знайдений у Центральній гробниці Товстої Могили, є по-своєму унікальним.
Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦
🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!