5 червня о 08:47

Музей – із глибокою вдячністю укранським воїнам, які боронять нашу землю.

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/5.jpg
#ЦьогоДня, 5 червня, у всьому світі відзначається День охорони довкілля.

Цей день – ще один привід згадати, якою вразливою є природа на планеті Земля, скільки невиправної шкоди довкіллю вже завдало людство. Згадати про відповідальність кожного з нас за наше майбутнє. Згадати – і діяти.
Образи, натхненні природою, завжди були улюбленими для митців – художників, граверів, скульпторів, ювелірів. Ці образи дозволяли їм виразити свої почуття і думки, розповісти про богів та облаштування всесвіту.
Сюжети, які зображують сцени природи, бачимо на срібному кухлі середини XVII століття, що зберігається в колекції музею. Це робота майстра Ганса Фрюгінсфельда з німецького міста Нюрнберг, славного своїми золотарями.

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/5-1.jpg

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/5-2.jpg

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/5-3.jpg

https://goldenukr.com.ua/ffiles/fb2022-06/5-4.jpg

Кухоль має циліндричний корпус, низьку основу, покривку та фігурну ручку. Декор кухля дуже оригінальний. Домінуючими елементами є віялоподібні виступи, що нагадують мушлі. Вони виділяються не тільки рельєфом, а й чистим кольором срібла на золоченому фоні.
На корпусі розміщено п’ять картушів, у яких зображено птахів. У центральному картуші – одуд біля зрізаного дерева з молодою гілочкою. На одному боці кухля розміщено два картуші з качками: одна з них сидить на землі, друга – злітає. Птахи також знаходяться біля зрізаного дерева з молодою гілочкою. На іншому боці зображені два голуби: один дзьобом відламує гілочку з дерева, другий (у польоті) – несе гілочку у дзьобі.
На покривці – фігурка лебедя у стані напруження, готовності атакувати: його крила підняті, шия вигнута, з розкритого дзьоба чується шипіння.
Зрізане дерево – відомий символ смерті, а ось гілочка, навпаки, символізує відродження і продовження життя. Отже, не виключено, що у сюжетах кухля закодовано розповідь, у яких приховані певні символи. Можливо, мова йде про перерваний рід, який відроджується завдяки рятівній гілочці, що принесе голуб?
Зверху на покривці вигравірувані шведські імена подружньої пари: ION OLOF(S)SON, KARIN OLOFSDOTTER. Яким чином кухоль потрапив до Швеції? Чи мають ці люди стосунок до образів птахів?
Давні речі зберігають свої таємниці. Так само, як їх зберігає природа.
Коли після Перемоги будемо відроджувати наші міста та села, будемо будувати нову Україну, пам’ятаймо про довкілля, про те, як ми залежимо від нього, а воно від нас!
Адже саме від нас залежить наше майбутнє!
Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!
Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc
Слава Героям! Слава Україні!