2 червня о 08:15

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.


Сьогодні, 2 червня, християни східного обряду відзначають Свято Вознесіння Ісуса Христа.

Це святкування тілесного вознесіння Ісуса Христа на небеса, яке відбулося через 40 днів після Його Воскресіння. Відповідно, День Вознесіння Господнього традиційно відзначається у четвер, на сороковий день після Великодня.

З усіх авторів Нового Завіту тільки євангеліст Лука описує вознесіння Ісуса. У «Діяннях апостолів» (Дії 1:3-11) розповідається:

Після смерті і воскресіння Ісус 40 днів з’являвся апостолам і розповідав їм про Царство Боже. Останнього дня запитали апостоли: «Господи, чи знову відбудуєш Ізраїлеві царство?» Він відповів їм: «Не ваша справа – знати час і пору, що їх Отець призначив у своїй владі. Та ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете моїми свідками в Єрусалимі, у всій Юдеї та Самарії й аж до краю землі».

І сказавши це, Ісус здійнявся угору, і «хмара його взяла з-перед очей їхніх». У цей час «два мужі стали коло них у білій одежі» і сказали: «Мужі галілейські! Чого стоїте, дивлячись на небо? Як Ісус із землі був взятий на небо, так само й прийде Він на землю знову!»

За християнським віровченням, після вознесіння Христос вступив у «небесну славу», в якій Він перебуватиме по праву руку Отця.

Вознесіння означає, що на небесах присутній Той, хто був людиною, хто співчуває людству і здатен бути заступником за нього (1 Ів. 2: 1). Ісус пройшов через всі стадії людського досвіду – народження, зростання, спокуси, страждання і смерть, – тому Він є посередником між людьми і Богом на небесах (Євр. 2:17; 5:7-10).

У ХVII – ХVIII століттях митці часто зверталися до відтворення сюжету Вознесіння Ісуса Христа.

Бачимо його, зокрема, на емалевому медальйоні, який прикрашає надзвичайно вишукану панагію (невелику іконку, що її носять на грудях священнослужителі як знак архієрейського достоїнства) із зібрання нашого музею.

Овальний медальйон оточують скляні прозорі вставки і ажурна срібна оправа, прикрашена шістьма великими та сотнею дрібних червоних альмандинів. Панагію увінчує ажурна корона з хрестом, а до нижньої частини оправи прикріплено вишукану підвіску.

На медальйоні, що дійшов до нас дещо пошкодженим, сцену Вознесіння зображено так, як її описано у «Діянні апостолів»: Христос у хмарі, що розкрилася, здіймається над землею і зникає у сяйві небес; двоє янголів звертаються до здивованих апостолів.

*****

У народній традиції деяких регіонів України побутував зворушливий звичай: на Вознесіння пекти з тіста «драбинки» («щоб Ісусові було по чому вилізти на небо») або млинці («Ісусові на доріжку»)…

Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!