16 травня о 07:33

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

У 1900 році на Дівич-Горі, що височить понад заплавою річки Рось неподалік с. Сахнівка на Канівщині, селяни знайшли скарб – золоті та срібні прикраси у двох горщиках, схованих за часів монгольської навали у 1239-1241 роках (про скарб дивіться наш допис 27 квітня).

Серед сахнівських коштовностей найбільше виділяється пара колтів (про ці давньоруські прикраси дивіться наш допис 11 травня).

На колтах відтворено один з найдавніших та найпопулярніших сюжетів, поширених у давньоруському мистецтві – двоє птахів-сиринів обабіч паростка стилізованої рослини (крина). Походить це зображення, вірогідно, від прадавнього космогонічного сюжету – фігур двох птахів біля Дерева Життя.

Сирини – фантастичні птахи з жіночими голівками, які, за легендами, співають пісні радості та щастя. Вони також пов’язані з темами кохання та родинного добробуту.

Зворотна сторона колтів декорована поширеними на той час символами. У центрі у великому колі розміщено розетку з чотирма криноподібними паростками, що нагадує пророслий (квітучий) хрест. Цей символ символізує життєдайну силу хреста і його відмінність від хреста як знаряддя покарання. Обабіч – два «роги», декоровані звивистою лозою.

Всі зображення на колтах виконані в техніці перегородчастої емалі.

В кольоровій гаммі сполучуються традиційні для київських майстрів барви – синя, зелена, біла та червона, крім того, використані ніжно-тілесна та чорна. Всі зображення обведено червоним контуром.

Оперення сиринів різнобарвне і смугасте. Окрім того, на крилах відтворено білий крин (паросток рослини) з червоною брунькою. Груди сиринів прикрашені білими крапками, що нагадують перлини. На шиї ці крапки поєднані мовби у разки намиста. Обличчя дів-птахів делікатні та видовжені, блідо-рожевого кольору, очі, брови та волосся – чорного кольору. Голови оточують німби світло-зеленого кольору.

Поєднання в оздобленні колтів фантастичних образів, таємничих символів, яскравих барв і сонячного сяяння золота створювало не лише вишукану прикрасу, а й потужний оберіг, що мав би захищати жінку від усілякого лиха та надавати їй життєвих сил.

Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!

Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!