5 травня  о 02:43

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Невід’ємну частину парадного костюма найвищих верств давньоруського суспільства ІХ – першої половини ХІІІ ст. становили срібні, інколи золоті, нашийні прикраси – гривни (від давньослов’янського griva – «грива», «шия»). Їх носили чоловіки, підкреслюючи свій статус, та жінки, що додавали гривну до інших прикрас – скроневих кілець, рясен, колтів, перстнів, браслетів, намиста.

У зібранні нашого музею зберігається чимало давньоруських гривен, що походять з розкопок городищ і поховань, а також скарбів, захованих у скрутні воєнні часи й віднайдених пізніше (найчастіше, під час будівництва). Траплялись гривни і серед випадкових знахідок. Такою є унікальна гривна XI століття, що надійшла до музею у серпні 1995 року від мешканця смт Ворзель Київської області Олега Маринича.

Гривна виготовлена зі срібла і має вигляд овального обруча. Для її створення майстер використав техніку складного джгута, поєднавши в одному виробі шість здвоєних джгутів. Кожен джгут звитий з двох перекручених між собою дротів, діаметр яких поступово збільшується від наконечників до центру виробу (від 1 до 2,5 мм). Відповідно, поступово збільшується і товщина гривни – від наконечників (9 мм) до середньої частини прикраси (14 мм). Кожен із шести джгутів перевитий шістьма здвоєними сканними дротинками. Плетіння, в цілому, дуже щільне, що зумовлює певну жорсткість конструкції.

Кінці дротів з’єднані за допомогою ковальського зварювання і розкуті у вузькі пластинчасті наконечники. Лицьова поверхня обох наконечників майстерно декорована візерунком, що складається з маленьких трикутних заглиблень, заповнених зерню.

Замок складається з фігурного гачка на одному кінці гривни та петлі на іншому.

Надзвичайна майстерність роботи, оригінальне виконання орнаментального декору дозволяє віднести гривну з Ворзеля до категорії першокласних, раритетних ювелірних виробів, відомих за знахідками на території як Східної, так і Північної Європи.

А от історію, пов’язану з цією прикрасою, дослідникам ще належить дізнатися.

Збережена пам’ять про минуле – то підмурок перемоги України в наші дні. У пам’яті – наша сила, наша правда!

Тримаємо стрій! Разом – до Перемоги!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!