2 травня

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Від вечора 1-го до вечора 2-го травня, у перший день місяця Шавваль (за ісламським календарем), мусульмани відзначають Свято Розговіння, або Ід аль-Фітр (арабськоюعيد الفطر‎), Ораза-Байрам (кримськотатарською Oraza bayrami), Ураза-Байрам (татарською Ураза бәйрәме). Святові передує 30-денний піст, що розпочинається у перший день священного місяця Рамадан (Рамазан).

Ід мубарак! عيد مبارك Благословенне Свято!

Свято Розговіння – це торжество з нагоди закінчення посту. Мусульмани ставляться до нього з особливою теплотою, адже воно сповіщає про те, що правовірні впорались із важким випробуванням в ім’я Бога.

До Свята починають готуватися напередодні: люди прибирають у домі та дворі, чепуряться, готують святкові страви.

Обов’язковим ритуалом цього дня вважається роздача милостині (fitir, sadaqa bermek) грошима або продуктами харчування. Це мовбито компенсує помилки, яких людина припустилася під час посту.

На свято мусульмани надягають своє найкраще вбрання й відвідують родичів (зокрема, померлих, навідуючись на їхні могили) та друзів, даруючи їм подарунки, усмішки і привітання.

Обов’язковою частиною святкового вбрання заміжніх кримських татарок були урочисті пояси (їпішлі-кушак). Головною окрасою такого поясу була велика пряжка (ток’а), виготовлена в техніці накладної ажурної філіграні. Пряжка має вигляд двох спарованих виноградних листків (юзюм япрак), прикрашених квіткою. Об’ємний рослинний візерунок напаяно на пластини: ажурна філігрань (чільтер), що складається з гладеньких і кручених дротинок, утворює прозоре мереживо, а золотіння додає сонячного сяйва.

До нижньої частини пряжки прикріплені невеликі підвіски (завжди непарної кількості). Вважалося, що їх передзвін відлякує нечисту силу, а також може багато розповісти про жінку, яка носить пояс (у давнину казали: «Спочатку жінку чуєш, а потім – бачиш»).

Для виготовлення поясів майстри найчастіше використовували срібло, яке у кримських татар співвідносилось із місяцем, вважалося символом цнотливості та красномовності. За народними уявленнями, срібло наділено очисними та магічними властивостями.

Україна – багатонаціональна країна. Культурні традиції різних народів є нашим спільним надбанням. І в цьому – наша сила і наша правда!

Тримаємо стрій! Разом – до перемоги!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

🇺🇦 Слава Героям! Слава Україні!