Дата проведення: 20.10.20 – 20.12.20

Монтаж виставки

На виставці

З 20 жовтня до 20 грудня 2020 р. в Музеї історичних коштовностей України проходила виставка “Спіраль часу” художника-ювеліра Віталія Федоровича Хоменка. Експонати виставляли в вітринах №№ 7 і 8 у залі № 9.

Куратором виставки була старший науковий співробітник відділу “Історія ювелірного мистецтва в України“ Ірина Удовиченко (iryna_udovychenko@ukr.net , 050 276 4114).

В.Ф. Хоменко (1945 р.н.) – відомий український художник-ювелір, емальєр. З 1972 по 1976 рр. працював художником на Київському ювелірному заводі. В 1977 році вступив до Спілки художників України. В 1978 році ініціював проведення Всеукраїнського симпозіуму з ювелірного мистецтва, в якому брали участь митці не лише з України, а й з інших республік СРСР. Цей симпозіум можна вважати першою визначною подією в ювелірному мистецтві України другої половини ХХ століття.

 З ініціативи Віталія Хоменка та Леоніда Лаукарта, який тоді був завідувачем Музею історичних коштовностей України, в музеї у 1982 році була проведена перша виставка сучасного ювелірного мистецтва. З цієї виставки в МІКУ почалося формування колекції “Ювелірне мистецтво України другої половини ХХ – початку ХХІ століття“. В МІКУ зберігається 15 ювелірних творів Віталія Федоровича.

З 1993 до 2001 рр. В.Ф. Хоменко очолював секцію декоративно-прикладного мистецтва Київської організації Національної спілки художників України. Він організовував мистецькі заходи, виставки. Особливо вагомими проектами Віталія Федоровича, крім зазначеної виставки в Музеї історичних коштовностей України, були виставки в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва: “Десять грамів мелодії“ та “КВАДРА міні-метал“. Ювелірні твори В.Ф. Хоменка зберігаються в музеях України (Музей історичних коштовностей України, Національний музей українського народного декоративного мистецтва), Угорщини та РФ, а також в приватних колекціях в Україні, Австралії, Англії, Канаді, Німеччині, Фінляндії.

На виставці “Спіраль часу“ представлені 52 ювелірні твори, які дозволять здійснити подорож в часі і просторі.

Гарнітур “Аборигени планети Земля“ присвячений рослині гінко-білоба, яка з’явилася на планеті за доби палеозою – 270 млн. років тому. Настрій тріумфу життя, що пройшов крізь мільйони років, підкреслений насиченими кольорами гарячої емалі та коштовними каменями.

Змінити ракурс і поглянути на минуле з точки зору історії дозволять прикраси з історичним підґрунтям: сережки “Сфінкс“, браслет “Скіфія“, каблучки з серії “Антік“. Є група прикрас, які відсилають нас в один день ХХ століття, а саме – 3 липня 1988 року, коли сталася авіакатастрофа: над Перською затокою крилаті ракети збити пасажирський літак, і загинуло 290 осіб. Переживання художника знайшли втілення в ювелірному творі – серії брошок “Агресивна перевага“.

На виставці представлена група робіт, які умовно можна назвати “Пластичність форми“. В них енергійні, пластичні композиції підкреслені самоцвітами: в брошці “Комета Галлея“ рожевий кварц в поєднанні з перламутром та сріблом плинної форми дає можливість уявити рух комети в космічному просторі.

Природа є потужним джерелом натхнення для художника, і захоплення природою читається в гарнітурах “Літній“, “Ранкові луки“, “Блакитний ставок“, “Липовий цвіт“.

Ювілейна виставка В.Ф. Хоменка названа “Спіраль часу“ з двох причин. По-перше, є брошка з однойменною назвою (вона на афіші виставки). По-друге, через те, що таку форму має ДНК. Творчість талановитої людини, як спіраль ДНК, передає наступним поколінням програму розвитку, щоб в часі залишилося найцінніше, щоб з цим найціннішим рухалися вперед нащадки.