2 травень о 02:27

#Цього_дня  Ключовою подією Великого Четверга (так християни називають останній четвер перед Великоднем) є Таємна Вечеря. Це була остання трапеза, яку Христос розділив зі своїми учнями (апостолами) в Єрусалимі напередодні головних подій – моління в Гетсиманському саду, арешту, суду, розп’яття, смерті та воскресіння.
Таємна Вечеря є біблійною основою для Євхаристії – Святого Причастя, причастя святими дарами – хлібом і вином.

Відтворення сцени Таємної Вечері можна побачити на деяких предметах із зібрання нашого музею.

Перше зображення – на невеликому медальйоні, розташованому на срібній оправі Євангелія (робота невідомого майстра перших десятиліть 18 століття).

Ісус та його учні (їх чомусь зображено 11) сидять за прямокутним столом, вкритим білою скатертиною. На столі стоїть овальна миска з їжею, глечик та чарка. Ісус сидить в центрі, ліву руку він опустив на овальне блюдо («Він же сказав їм у відповідь: [зрадить Мене] один з дванадцяти, той, хто умочує зі Мною у страву» Мк. 14:20), а праву підняв у запитальному жесті, звернутому до учнів. Праворуч – Петро, який піднявся із запевненням вірності («Господи! з Тобою я готовий і до в’язниці, і на смерть йти» Лк. 22:33). Ліворуч – наймолодший учень Христа Іоанн, який звертається до Ісуса із запитанням «Чи не я?». Навпроти Ісуса упівоберта сидить Юда, тримаючи мішечок-гаманець із тридцятьма срібниками (символ майбутньої зради). Угорі зображено червону прямокутну тканину велум (з латини: velum – вітрило, покривало, завіса). Вона позначає, що відтворена подія відбувається у приміщенні.

Друге зображення – викарбуване на стінці срібної дарохранильниці київським майстром Микитою Лазаревичем у 1780-х роках.

Відтворення персонажів традиційне. З поміж усіх учнів акцент зроблено на трьох – Петрові, який склав руки на грудях, Іоаннові, який нахилився і майже лежить на столі, та Юді, що стискає мішечок зі срібниками.

І третє зображення – також карбоване, відтворене на стінці срібної дарохранильниці київським майстром з ініціалами С.С. у 1756 році.

Всі персонажі сидять з обох сторін стола, навіть обернувшись спиною до нас. А відтак і їх розташування інше. Христос підняв обидві руки у жесті благословення. Апостоли по різному виявляють свої емоції, виражені, перш за все, в дуже емоційних жестах рук.

.

Допомогти на ремонт авто підрозділу, де служить наш співробітник Олександр Хоменко:

https://send.monobank.ua/jar/6hxMRaWtJT

5168 7520 2962 9303

PayPal: lesiakhomenko2005@gmail.com