5 квітня о 09:45
#ЦьогоДня 5 квітня відзначається Міжнародний день супу.
Святкова дата з’явилася кілька років тому. Заходи за традицією включають популяризацію супу, як смачної і корисної для здоров’я страви. Вважається, її вперше навчилися готувати 9000 років тому на Стародавньому Сході, де почали робити відповідний посуд. А слово «суп» походить від французького «soupe», («суп», «бульйон»), яке, в свою чергу, походить від вульгарно-латинського suppa («хліб, змочений у бульйоні»).
Існує безліч національних варіантів приготування супу, який може бути першою гарячою стравою або ж холодною, може бути м’ясним, рибним, овочевим, фруктовим і, навіть, десертним.
І як не дивно, борщ – то теж суп, хоча у свідомості більшості українців борщ то є борщ, а суп – то суп.
Для подачі супу до столу вже здавна придумали спеціальну об’ємну посудину – супницю. Найчастіше її робили керамічною або більш вишуканою – порцеляновою. Заможні родини могли дозволити собі мати срібні супниці. Зокрема, як цю, виготовлену відомим варшавським майстром Шимоном Станецьким, який працював у 1783–1810 роках.
Його супниця вирізняється чіткими пропорціями, властивими для стилю класицизму, та органічним декором. Верхню частину кришки та підставки оперізує «лікторська в’язка». Кришку увінчано литим букетиком. Кінці дугоподібних ручок завершуються ретельно виконаними листочками.
В таку супницю кухарка чи покоївка насипала суп на кухні, як то ми бачимо на картині шведського художника Пера Гіллестрьома, та подавала його до столу (ілюстрація з французького журналу 1904 року). Срібна супниця, безумовно, мала свої переваги, але кожного дня її потрібно було підтримувати в належному стані та начищати до блиску, як то й зобразив на своїй картині французький художник Андре Буї.
Та впевнені, що суп буде вам смакувати й зі звичного для вас посуду. Головне, щоб він був приготовлений з думками про рідних, з любов’ю.
.
Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc