14 лютий о 10:37

#ЦьогоДня  Ім’я Амура (з латини «кохання») овіяно легендами. Одна з них, яку розповів давньоримський письменник Апулей, розповідає про кохання Амура і Психеї. Всі герої цієї легенди мають римські імена, крім земної царівни Психеї (з грецької «душа»).
…В одній країні жили цар і цариця, у яких були три красуні-доньки. Наймолодша, Психея, вважалася гарнішою за своїх сестер, і навіть подейкували, що вона своєю красою перевершувала Венеру.

Ця звістка дійшла до богині та дуже її розлютила. Щоб перевірити чутки, Венера надіслала свого сина Амура та дала йому таку настанову: «Зроби так, щоб вона закохалася в найнедостойнішого чоловіка, щоб все життя була з ним нещасна». Та Амур побачивши Психею, зрозумів, що віднині його серце належать тільки їй.

Йшов час а для Психеї все не могли знайти нареченого, бо цьому перешкоджав Амур. Тоді її батьки вирушили до оракула, щоб дізнатися про долю доньки. Оракул сказав: «Психею чекає незвичайна доля. Її треба відвести на вершину гори і залишити там. Там вона й зустріне свого нареченого».

Батьки зробили так, як звелів оракул. Одягнена у вінчальне вбрання Психея опинилася на вершині гори. Зненацька налетів вітер, підхопив її і приніс до чудового палацу. А вночі до неї прилетів Амур. Вона навіть не розгледіла його у сутінках. Вранці, ще до сходу сонця, Амур відлетів…

Так тривало довго. Психея жила в таємничому палаці. Вдень вона розважалася і з нетерпінням чекала на свого загадкового чоловіка, що з’являвся тільки вночі.

Якось Психея сказала Амуру, що сумує за своїми сестрами. Амур погодився на їх зустріч. Наступного дня перед палацом з’явилися дві старші сестри Психеї. Вони були дуже здивовані тим, що побачили, і заздрість переповнила їхні серця. Сестри намовили Психею запалити вночі світильник та подивитися на чоловіка, бо ж раптом він – чудовисько.

Коли настала ніч, Амур як завжди спустився до Психеї… Коли він заснув, Психея, збуджена цікавістю, запалила лампу і вперше побачила свого чоловіка. Він був прекрасний! Раптом краплинка розпеченого масла з лампи впала на плече Амура. Він прокинувся, схопився за обпечене плече і з розпачем сказав: «Дуже шкода, що ти не послухалася мене, бо тепер нам доведеться розлучитися». Амур зник.

Психея вимушена була відправилася на пошуки коханого. За деякий час вона потрапила до обійстя Венери. Богиня оцінила її наполегливість, але вирішила випробувати Психею складними завданнями. Дівчина успішно впоралася з ними. І тільки коли Психея несла скриньку богині підземного царства Прозерпіни, то не втрималася і зазирнула в неї. Зі скриньки вилетів сон і приспав її. Психея спала б вічним сном, якби не Амур, який відшукав свою кохану. Він поцілував її, і чари розвіялися – Психея прокинулася. Радості закоханим не було кінця!

А потім сам Юпітер наказав дати випити Психеї божественного напою. Вона не стала богинею, але стала безсмертною, як боги, і незабаром народила Амуру сина, якого назвали Насолода (Voluptas).

Відвідувачі нашого музею мали змогу побачити двох закоханих – Амура та Психею – на чудових парних браслетах, знайдених у похованні сарматської цариці у Ногайчинському кургані у степовому Криму.

Зворушливо ніжне зображення закоханих на браслетах наслідує скульптуру невідомого грецького майстра 4 століття до н.е. Кілька римських копій цієї скульптури дійшли до нашого часу й ними можна помилуватися у Капітолійських музеях у Римі або ж у флорентійській Галереї Уффіці.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

14 лютий 

Фігурки Амура і Психеї на браслетах.
І ст. до н.е. – І ст. н.е.
Золото, коштовні камені, перли.

Ногайчинський курган, впускне поховання. Поблизу с. Червоне (Ногайли-Ахмат) Нижньогірського району АР Крим.

Розкопки Північно-Кримської археологічної експедиції Інституту археології АН УРСР під керівництвом Аскольда Щепинського. 1974 рік.

Зібрання Скарбниці Національного музею історії України

Бачити менше

14 лютий ·
Скульптурне зображення Амура і Психеї.
Давньоримська копія І-ІІ ст. н.е. з давньогрецького оригіналу, що не зберігся.

Скульптуру знайдено у Римі у винограднику каноніка Панікале (vigna del canonico Panicale) на Авентинському пагорбі у лютому 1749 року. Після знахідки статуя надійшла до Капітолійських музеїв, щойно створених за розпорядженням папи Бенедикта XIV.
В Капітолійських музеях вона зберігається і досі.

Фото з відкритих джерел. Бачити менше

14 лютий 

«Психея, яка прокинулася від поцілунку Амура»
Венеціанський скульптор Антоніо Канова. 1787 рік.
Музей Лувра.

Фото з відкритих джерел.