8 січень о 12:09

#ЦьогоДня  200 років тому, 8 січня 1823 року, народився відомий англійський письменник, один із засновників детективного жанру Вілкі Коллінз.

Він народився в сім’ї художника і прожив насичене життя письменника, якого визнали за життя. Його називали «романістом, який винайшов сенсацію». В його творчому доробку 14 п’єс, 60 оповідань та 30 романів, з яких світової слави здобули два – «Жінка в білому» (1859) і, особливо, «Місячний камінь» (1868).

Мабуть, всі добре пам’ятають атмосферу роману про пошуки зниклої коштовності – містичний камінь, таємнича атмосфера, загадкові індійські брахмани, похмура місцина, мудрий дворецький, допитливий детектив, закохані жінки, що бережуть таємниці.

В зібранні нашого музею немає каменів рівних «місячному» діаманту. Але такі коштовності мають бути там, де їм призначено – зокрема, в індуїстському храмі, куди, зрештою, і повертається діамант у романі.

Але у нас є інші прикраси, підсвічені цими надзвичайно досконалими каменями.

Бачимо, зокрема, їх у центрі нашивного банта. Це один з накладних елементів до шати ікони Богородиці з Немовлям, що знаходилася в намісному ярусі іконостасу Успенського собору Києво-Печерської лаври. Колись бант розташовувався на грудях Ісуса.

Бант виготовлено накладним шитвом з використанням срібної канителі (сухозлотиці) та річкових перлинок різного розміру (аж до мікроскопічних на деяких ділянках). В центрі – своєрідний медальйон з ограненим діамантом середньої величини, який оточують вісім дрібних діамантів. Це символи Спасителя (центральний камінь) і Богородиці (вісім каменів, які турботливо огортають центральний).

В нижній частині банта – гранат. Його червоний колір контрастно виділяється на білому фоні перлин, а подвійний контур із дрібних округлих перлинок, в якому розміщено камінь, символізує краплину крові, пролитої Ісусом Христом в ім’я спасіння людства.

Внизу – овальна привіска з топазом, обнизаним перлами.

Відомо, що бант є вкладом «госпожи Дементьевой» (імовірно, дружини полкового осавула Катерини М. Дементьєвої) у 1823 році. Саме того року було проведено реставрацію коштовних шат ікон намісного ярусу іконостасу Успенського собору.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦