4 січень о 16:44

#ЦьогоДня  55 років тому, 4 січня 1969 року, Скарбниця Національного музею історії України вперше гостинно відкрила свої двері для відвідувачів.🥳 Створена вона була за кілька років до того, у 1963 році під назвою «Золота комора» як відділ Державного історичного музею УРСР. Проте знадобилося кілька років для того аби облаштувати нашу експозицію у Ковніровському корпусі на території Верхньої Лаври. До 2021 року ми мали назву “Музей історичних коштовностей України”.

За час, що минув, нашу філію відвідали сотні тисяч людей. Скарбниця була своєрідною візитівкою країни й радо приймала почесних гостей з усього світу – королівських осіб та президентів, парламентарів та міністрів, діячів культури та представників вищого духовенства, презентуючи таким чином неповторну історичну спадщину України🇺🇦! У стінах Скарбниці звучали десятки різних мов, а з його експонатами на міжнародних виставках знайомилися у понад 20 країнах світу. У зібранні Скарбниці налічується понад 56 тисяч предметів, найцінніші з яких наразі евакуйовані через повномасштабну російську війну проти України.

За роки свого існування Скарбниця оновлювалася, поповнювалася її колекція, змінювалися й осучаснювалися форми роботи з аудиторією. Й нині, навіть попри російське вторгнення, ми пропонуємо нашим гостям ґрунтовні тематичні екскурсії, пізнавально-розважальні квести, інтерактиви, театралізовані програми й навіть «археологічні розкопки». У стінах музею відвідувачі зустрічалися зі Скіфським Воїном та Царицею, войовничою Амазонкою та Геродотом, Майстром-золотарем, царицею Естер та княжною Янкою, загадковим казкарем Скрінфлі й запальною Бабусею-Ягусею. Й це лише невеликий перелік персонажів та образів у Скарбниці.

Але неодмінною лишалися гостинність співробітників та захопленні враження відвідувачів. Сподіваємося так буде й надалі, особливо після перемоги України, коли експозиція Скарбниці знову засяє у всій своїй красі!

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦