28 листопад о 21:14 

Сьогодні відбулася презентація експонатів, які Україна повернула після майже десятирічної судової боротьби з росією!

У Скарбниці Національного музею історії України презентували скарби Криму, що повернулися до України з Нідерландів після майже 10-річної судової боротьби з росією.

Нагадаємо, з лютого по серпень 2014 року в Музеї Алларда Пірсона (Амстердам) тривала виставка «Крим: золото й таємниці Чорного моря» (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

Наприкінці лютого 2014 року росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Проте повертати цінності з кримських музеїв на окуповану територію було неможливо.

📝Йшлося про 565 експонатів, або ж 2111 одиниць зберігання. Це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років. Проте музеї окупованого Криму, які були захоплені російськими окупантами, подали до суду. Спір між Україною та росією пройшов три етапи, включно з апеляцією та касацією. Усі три суди виграла саме Україна.

Згідно з указом Міністерства культури та інформаційної політики України колекції кримських музеїв мають зберігатися у Національному музеї історії України.

👤Під час презентації т. в о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв повідомив, що «це перше за розміром і значенням настільки велике повернення цінностей до нашої країни. Вже 2016 року Окружний суд Амстердама прийняв рішення на користь України. Але європейські судові практики передбачають надзвичайно глибокий аналіз і тривалі процедури ухвалення рішень, щоб уникнути помилок. Рішення прийнято безпомилкове, що остаточно довели в червні. Тепер ця колекція розмитнена й перебуває в Україні. Обов’язково після повернення Криму, після відновлення там роботи українських музеїв під прапором України, ці 565 артефактів передадуть туди, звідки вони свого часу розпочали європейський шлях».

👤Завідувачка Скарбниці НМІУ Наталя Панченко розповіла, що після того, як Україна вирішила взяти на себе фінансування витрат на повернення кримських скарбів, Музей Алларда Пірсона погодився скасувати плату за зберігання, що становила 111,689 євро (близько 4,5 мільйона гривень).

👤Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол: «Як представник Нідерландів я хотів би з гордістю відзначити, що в поверненні також є ознаки незалежності нідерландської судової системи, яка пройшла важкі випробування. Верховний Суд Нідерландів дійшов висновку, що Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини. Я, як археолог за першою освітою, сподіваюся, що в досяжному майбутньому артефакти можна буде повернути у звільнений Крим. Нехай усім буде зрозуміло, що Крим – це Україна!».

👤Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова: «Вітаю нас всіх з цією перемогою у, як нам усім здавалося, абсурдному правовому батлі, який зайняв майже десять років… Представники кримських музеїв намагалися створити правовий сюр, розповідаючи, що артефакти належать «кримській землі», а не народу України. Вони намагалися звинуватити нас у політизації процесу. Ми пояснювали, що це – не про політизацію, а про справедливість. Цей кейс вчить, що коли ти агресію не зупиняєш, вона збільшується в просторі».

👤Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра: «Цією справою росія намагалася довести, що суверенітет України не поширюється на кримський півострів, що Крим – не Україна. На щастя, суд цього не підтвердив, тож маємо ще одне підтвердження, що Крим – це Україна. У своїх діях росія була дуже послідовна, вона не гребувала наймати так званих «експертів» та міжнародних юристів, які намагалися заперечити позицію України. Але Україна завдяки спільній роботі усіх органів, завдяки представникам адвокатської фірми з Амстердама «Bergh Stoop & Sanders» та адвокатської фірми «Сергій Козьяков та Партнери», домоглася справедливого рішення».

https://nmiu.org/…/3036-u-skarbnytsi-muzeiu…

🎥Відео з деякими експонатами: https://www.facebook.com/mist.museum/videos/361246336270259

💙💛Ми щиро дякуємо всім, хто ці роки боровся за повернення кримських скарбів додому: юристи, Міністерство юстиції України, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Міністерство культури та інформаційної політики України. Також дякуємо Allard Pierson за дбайливе зберігання предметів та ТОВ «КУНСТТРАНС-КИЇВ» за якісне перевезення цінного вантажу та готовність піти назустріч у складній ситуації.

28 листопад о 21:09 · Київ ·
Т. в о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв спостерігає за розпаковкою одного з контейнерів.
— у Скарбниця Національного музею історії України.


 

28 листопад о 21:09 · Київ ·
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова
— у Скарбниця Національного музею історії України.

 

28 листопад о 21:09 Київ 

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол

28 листопад о 21:09 Київ 

Заступник міністра юстиції України Ірина Мудра