15 листопад о 12:25 

В неділю 12 листопада відбулася авторська екскурсія «Гетьман Іван Мазепа – меценат української культури та церкви», яку підготувала та провела старшої наукової співробітниці музею Оксани Терещук.

Мова йшла не стільки про особистість самого Івана Мазепи (про те достатньо багато зараз говориться), скільки про його реальні справи. Найперше відвідувачі дізналися про масштаби меценатської діяльності гетьмана Мазепи та козацької старшини з розбудови культури та церкви в часи козацької держави – Гетьманщини.

Допомогли у розповіді унікальні меморіальні пам’ятки-вклади до церков України безпосередньо від гетьмана та його оточення, які зберігаються в Національному музеї історії України та в Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” та які нині представлені на виставці «Європейська Україна. Доба Мазепи».

Іван Степанович добре розумів, що розвиток культури (а Церква у той час була головною її складовою) є важливим чинником розбудови та зміцнення України. І якщо політика та маєтності роз’єднують людей, то культура – те, що може об’єднати. А в єдності і є наша сила. Як про те, власне, писав сам гетьман Мазепа:

…Я сам бідний не здолаю,

Хиба тілько заволаю:

«Ей, Панове Єнерали,

Чому ж єсьте так оспалі!

І ви, Панство Полковники,

Без жадної політики,

Озмітеся всі за руки,

Не допустіть горкой муки

Матці своїй больш терпіти!

Нуте врагов, нуте бити!

Самопали набивайте,

Острих шабель добувайте,

А за віру хоч умріте,

І вольностей бороніте!

Нехай вічна буде слава,

Же през шаблі маєм права!