1 листопад о 10:53 

#ЦьогоДня

1 листопада християни західного обряду відзначають День Усіх Святих – день пам’яті всіх шанованих Церквою святих, як канонізованих, так і тих, хто залишився невідомим за життя. Свято має найвищий ранг – ранг торжества.

В зібранні нашого музею зберігається Євангеліє у срібній оправі.

Палітурка обтягнута оксамитом, на який покладено срібні частини оправи. В центрі – середник з овальним медальйоном, де викарбувано Розп’яття з Пристоячими. Медальйон оточений урочистим обрамленням з квітів та листя. По чотирьом сторонам – окремі зображення серафимів.

Наріжники оправи – суцільні, з’єднані між собою в’юнкими пагонами. В кутах – в медальйонах, окантованих рослинним візерунком, чотири Євангелісти, кожен зі своїм символом: Матвій – з янголом, Марк – з левом, Лука – з тільцем, Іван – з орлом. При цьому Матвій та Іван зображені з перами – вони саме записують спогади про події, а Марк та Лука – читають з книги, проповідуючи Євангеліє.

Навхрест від середника – чотири невеликі медальйони із зображенням ключових подій, пов’язаних з Христом: внизу – смертне ложе, угорі – Воскресіння, зліва – Преображення, справа – Христос-Пантократор на Небесах. Медальйон із зображенням Воскресіння мов на ланцюжках приєднаний до верхньої сцени, розташованої поміж двома медальйонами з Євангелістами – Святої Трійці, яка перебуває на Небесах.

Книгу видруковано в Києво-Печерській лаврі, а коштовну оправу виготовив для неї польський майстер з Вроцлава Тобіас Шир десь у 1702-1721 роках. Це було замовлення київського міщанина Артемона Холявки, про що говорить вкладний напис внизу чільної дошки.

Це Євангеліє було виготовлене у складні часи протистояння католиків і православних. Але, очевидно (як про те говорить даний приклад), що в глибині душі люди розуміли, що не можна розділити віру в Христа, що не має окремого раю чи пекла для одних чи других. І було не один раз у житті, коли українці-православні йшли молитися Богові у польський костел чи німецьку кірху.

Так і Святі, визнані Церквою або ж з різних обставин забуті нею, відзначилися служінням як Богові, так і людям. І важливо пам’ятати, що таких Святих насправді багато і саме на них тримається світ.

І ми молимося за наших Святих Воїнів, які боронять наші домівки, нашу землю, дають гідну відсіч злу, оманливому, безжальному, підступному і брехливому. І віримо в нашу Перемогу, бо здобуваємо її разом!

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.