22 вересня о 08:57 

🔰 Наш музей продовжує участь у програмі реабілітації військових «Духовне відновлення культурою», започаткованої Національний заповідник Києво-Печерська лавра спільно з музеями, розташованими на його території, за участю Міністерство Оборони України.

🔰 Після традиційної запашної кави, яку ми кожного разу пропонуємо військовим за кримськотатарською традицією гостинності, відбулося занурення у світ минулого, культури, традицій та роздумів про історію. А допомагала в тому нашим шанованим гостям провідний екскурсовод Ольга Дударєва.

Цього разу була дуже допитлива група. Обговорювали майже кожен скіфський артефакт або їх репліки – навершя з Папаєм з Нікопольщини, горит з Мелітопольського кургану, пектораль з Товстої Могили, піхви меча з Великої Білозерки. Чимало запитань викликав і грецький посуд (виставка «Збережено в Україні»).

А експонати виставки «Європейська Україна. Доба Мазепи» викликали не тільки додаткові запитання, але й жваві дискусії, бо один з військових капеланів виявися гарним знавцем зброї козацьких часів.

Розповідь про кримськотатарську культуру (виставка «Miras. Спадщина») продовжилася на практичному занятті із складання орнаментальних «текстів» орьнеку. Адже кожен елемент цього традиційного орнаменту має своє символічне значення. Комбінуючи ці елементи можна складати своєрідні послання. Оскільки такі «тексти» є зазвичай зверненням людей до Всевишнього, то очікувано, що розмови перейшли на «вічні» теми буття.

Завершення відвідини музею було несподіваним – військові поділилися власною художньою творчістю. Один з капеланів прочитав свою гумористичну оповідку, яку можна було б назвати «Як на фронті з користю використати кадило». А один з військових поділився шаржами, намальованими його побратимом у хвилини тиші.
…Наступного ранку кілька військових знову завітали до музею: «А можна ми ще походимо по залам? Нам дуже у вас сподобалося!»
Дякуємо вам, рідні, за ваш захист, за вашу жертовність 💛💙!
Завжди раді вас бачити у музеї!
🇺🇦Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

Фото: Вікторія Сідорова