21 вересня о 09:12 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Серед коштовностей музею, які вражають блиском золота та срібла, привертає увагу коштовність, не схожа на інші, – напрочуд красивий камінь небесного-блакитного кольору із різьбленим зображенням Богоматері.

Це гема-інталія, виготовлена із сапфіру. Сині прозорі грані каменю м’яко віддзеркалюють промені світла. На лицевій поверхні майстер зобразив ікону Божої Матері «Знамення».

Імовірно, прикрасу, виготовлену у 18 столітті, в минулому носили як підвіску-панагію, або використовували як дорогоцінну оздобу архієрейської митри.

Геми, різьблені камені, з’явилися ще у IV тисячолітті до н. е. в країнах стародавнього Сходу і набули особливого поширення за часів античності. На той час з поміж інших дорогоцінний каменів особливо цінувався саме сапфір (від грецької sappheiros – «синій камінь»).

У середньовіччі королі носили сапфіри у кулонах-підвісках – як потужний захист від злого ока. Вважалося, що ці камені здатні оберігати свого володаря від заздрощів і мають властивість залучати божественну милість. З 12 століття сапфір набув слави найкращого каменю для перстнів духовенства.

За своїм «характером» та завдяки особливій цінності сапфіри пасують владним, впливовим людям. Цей «королівський мінерал» увінчує корону Британської імперії, різьблені сапфіри-геми прикрашають дорогоцінні митри 18 століття. У минулі часи цінувалися не тільки краса і коштовність цього каменю, а й енергія цілющої сили, якою від наділений.

Образ Богородиці «Знамення» вважався захисним: християни звертались до нього з надією на спасіння. На молитовно піднятих руках Небесної Заступниці лежить незримий покров «синього неба», яким Вона осіняє всіх, хто припадає до ікони чи носить образок як оберіг.

Святий образ підкреслює значимість материнства, велику жертву Діви Марії, яка віддала на муки того, кого носила в утробі. На Її лоні зображений юний Ісус Христос (Спас Еммануїл), який благословляє християн.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.