19 вересня о 06:50

До музею знову завітали військові в межах програми реабілітації “Духовне відновлення культурою” у Національний заповідник Києво-Печерська лавра. Для захисників України ми були раді провести оглядову екскурсію та майстер-клас з орьнеку, традиційного кримськотатарського орнаменту.

Під час майстер-класу просто неба, смакуючи запашну каву, ми розпитали воїнів про їхні враження від побачених експонатів. Як виявилося, найбільше всіх вразила скіфська золота пектораль. Й це попри те, що на виставці “Збережено в Україні” вона наразі представлена копією (оригінал нині перебуває у надійному сховищі). Справді унікальний артефакт зацікавлював загадковістю символізму, як й інша історична спадщина скіфів🤔.

Виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи» багатьох здивувала оригінальним примірником мапи “Україна – земля козаків” (1720) Йоганна-Баптиста Гоманна. Також з цієї виставки запам’ятався нашим гостям меч ката 17 ст., який був у свій час грізним знаряддям судочинства. “А чи не стоїть такий меч десь у Верховному суді, як нагадування про невідворотність покарання?” – пожартував один військовий😉. Інший пригадав, як під час лицарського турніру, організованого реконструкторами у його рідному місті, він мав змогу потримати схожого меча: “Раз взяв, а він ого-го який важкий виявився!”

Під час самого майстер-класу за допомогою зображень орьнеку кожен із солдатів мав змогу створити символічну картину щасливого майбутнього… або ж “побажання своєму ротному”, як жартували наші гості 😃.

Дякуємо вам, рідні, за ваш захист, за вашу жертовність 💛💙! Завжди раді вас бачити у музеї!
🇺🇦Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦