9 вересня о 09:34 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня  ⚜️

254 роки тому (9 вересня 1769) народився Іван Котляревський, автор «Енеїди» – першого літературного твору, написаного розмовною українською мовою.

⚜️ Він походив з полтавської сім’ї шляхтича гербу Огонь. Навчався в духовній семінарії. У 1796-1816 роках перебував на військовій службі, приймав участь у російсько-турецькій війні та Наполеонівських війнах. Вийшов у відставку у чині майора. Займався театром, різноманітною суспільною роботою, відомо, що входив до масонської ложі «Любов до істини».

💎 «Енеїда» написана Іваном Котляревським, коли йому виповнилося 29, хоча потім він працював над нею все своє життя. Певний час поема поширювалася у рукописному вигляді, аж поки була видана 1798 року на кошти глухівського поміщика Максима Парпури без відома автора. Повна версія «Енеїди», яку ми знаємо, була надрукована в типографії Харківського університету у 1842 році вже по смерті Івана Котляревського.

А ще були п’єси «Наталка-Полтавка» та «Москаль-чарівник», популярність яких в Україні завжди була неперевершеною.

💎 «Енеїда» – вільний переказ класичної поеми римського поета Вергілія (Публія Вергілія Марона) про долю троянців і їхнього очільника Енея, які вціліли після падіння Трої – їх мандрівку, поневіряння та прибуття до Італії, де вони засновують нове місто.

Але якщо твір Вергілія – це епос, наповнений героїкою та спрямований на ствердження божественного походження імператорської влади, то поема Котляревського – це бурлеск, сатира, і комічне, приземлене в ньому домінує. Троянці стають козаками, Еней – їхнім отаманом. А відтак і всі події розповідаються крізь призму добре знайомих Котляревському реалій життя кінця 18 століття. Сучасники впізнавали в класичних героях та античних богах знайомі типажі з різних верств українського суспільства.

🍴 Крізь всю поему проходить наскрізна тема їжі. Дослідники нарахували близько 150 назв різних страв та продуктів харчування, понад 40 назв напоїв. Знаходимо в «Енеїді» і різноманітні наймення посуду та близькі до них назви речей домашнього вжитку.

Ось як Котляревський описує один з «важких» ранків Енея:

Не здужав голови звести,

Поки не випив пiвквартiвки

З iмбером пінної горілки

I кухля сирівцю не втер.

🍺 Кухлі у 17-18 століттях були дуже популярним посудом у всій Європі. Ще це була міра об’єму (в різних місцевостях від 0,94 до 1,17 л), що інакше називалася квартою (чвертю) і дорівнювала десятій частині вiдра.

В Україні кухлі виготовлювали з дерева, глини або міді. А в заможних верствах побутували срібні кухлі, виготовлені переважно німецькими майстрами.

🍺 Як ось цей кухоль з кришкою із зібрання нашого музею. Його виготовив майстер з міста Аугсбург Маркс Шаллер ІІ (Marx Schaller) у 1696-1700 роках. На кришці – лита фігурка оленя, а сам кухоль оздоблено густими рядами опуклих «сердечок» (декоративний елемент, який майстер часто використовував). На одному з них вирізьблено герб «Корч» з латинськими літерами навколо нього K.S.E.L.O.P.M.K. Це свідчення того, що кухоль належав Кирилу Шумлянському, православному єпископу Луцькому (1711-1715), Переяславському та Бориспільському. У 1718-1722 роках він керував справами Київської митрополії. Деякі його речі, зокрема, кухоль, збереглися в ризниці Успенського собору Києво-Печерської лаври.

💎 В «Енеїді» Котляревського є й чимало героїчних моментів, прописаних по-козацьки скупо, але надзвичайно точно:

Любов к отчизні де героїть,

Там сила вража не устоїть,

Там грудь сильніша од гармат,

Там жизнь – алтин, а смерть – копійка,

Там лицар – всякий парубійка,

Козак там чортові не брат.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.