1 вересня о 07:53 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
Тисячоліттями знання і мудрість для людства втілювали священні книги. Як от П’ятикнижжя Мойсеєве – книги Буття, Вихід, Левіт, Числа, Повторення Закону. Юдеї називають ці книги Торою (на івриті – Вчення, Закон), християни – Старим Заповітом. Священними вони є й для мусульман.

За єврейською традицією вважається, що Тора була записана Мойсеєм безпосередньо з «вуст» Бога. Саме тому до неї склалося надзвичайно шанобливе ставлення. Текст Тори не можна було говорити по пам’яті, лише – читати, не пропускаючи жодного слова і чітко вимовляючи кожну літеру. Тому за текстом під час читання потрібно було уважно слідкувати. А оскільки до сувою Тори (традиційно вона завжди записувалася на сувої) було заборонено торкатися руками, то для читання використовували указки, виготовлені у вигляді руки з витягнутим вказівним пальцем (на івриті – яд, тобто палець).

У зібранні нашого музею є чимало різноманітних срібних указок. Вони різні за розмірами та оформленням. Одна з них – особлива.

Цю указку виготовив київський майстер, який ставив на своїх виробах клеймо з ініціалами ЛШ. Він працював в останні десятиліття ХІХ століття і, вірогідно, спеціалізувався саме на виготовленні указок, оскільки його вироби, які відрізняються майстерним використанням ажурної скані, є окрасою колекцій єврейського мистецтва в багатьох країнах.

Указка складається з трьох об’ємних частин, мовбито нанизаних на скручений стрижень. Кожна частина декорована тендітною сканню, що утворює своєрідний рослинний візерунок і підсвічується в певних місцях золоченою основою.

Нижня частина – традиційне зображення руки з витягнутим вказівним пальцем. Середня – має шість граней, на ній вигравірувана пам’ятний запис про Авраама Горенштейна і його дружину Голду. Верхня – виготовлена у вигляді корони. Це натяк на корону, якою зазвичай увінчують сувій Тори. Її вважають короною мудрості.

Зверху на короні, що знаходиться у верхній частині указки, розміщена фігурка білки, яка гризе горішок. Цей образ всім нам добре зрозумілий – тваринка своєю дією символізує складний процес пізнання мудрості, навчання. Адже для того, щоб розкусити горішок знання потрібна наполегливість та старанність.

Знання для людей – такий самий дар, як і горішок для білки. Це основа нашого життя, поступу поколінь. А тому отримувати знання потрібно із задоволенням, відчувати здорову жадобу до них. Як кажуть, «коли мудрість увійде в серце твоє, то й знання буде приємне душі твоїй».

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.