18 серпня о 09:24 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Цей золотий ланцюжок – ще одна коштовна прикраса, пожертвувана невідомою заможною жінкою до церкви як вдячність за справдженні сподівання та молитви, які було почуто. Згодом браслет став окрасою срібної корони, яка була частиною шат до ікони Богородиці Одигітрії. Відбулося це, імовірно, десь у 17 – напочатку 18 століття у місті Кам’янець-Подільський, адже саме звідти походить корона.

А от ланцюжок, мабуть, був виготовлений значно раніше.

Він складається з шести овальних об’ємних ланок, стінки яких оздоблені золотистим рослинним візерунком та тлі темної емалі. На площині кожної ланки – по чотири вставки бірюзи у високих кастах, що ніби утворюють пелюстки квітки, серцевиною якої є маленька восьмипелюсткова емалева розетка із золоченою кулькою в центрі. Простір навколо розетки заповнено ритмічним рослинним емалевим візерунком. Ці шість ланок з’єднані короткими ланцюжками з емалевими шестипелюстковими розетками по центру кожного. Не виключено, що це був ланцюжковий браслет, розповсюджена прикраса у ранньомодерновий час.

За стилістичними ознаками – поєднання золотого рослинного візерунку на темному емалевому тлі – можна припустити, що ланцюжок був виготовлений у Південній Німеччині у другій половині 16 століття. Але справжня розгадка таємниці ланцюжка ще попереду.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦