16 серпня о 09:54

Цьогоріч напередодні та у сам День археолога пройшло дві дуже важливі он-лайн зустрічі фахівців, на яких обговорювалася тема «Археологія та війна». Перша була організована Запорізький обласний краєзнавчий музей, друга – Львівський історичний музей. Зустрічі розпочинали з віддання шани колегам, які загинули, захищаючи Україну, та подяки тим, хто боронить Батьківщину в лавах ЗСУ. У розповідях археологів з самих різних областей України – від Харківщини до Львівщини – звучала тривога щодо неймовірних масштабів руйнувань археологічних пам’яток в кожному регіоні, де безпосередньо велися чи ведуться бойові дії. Чимало уваги приділялося ситуації, що склалася після підриву Каховської ГРЕС, зокрема, на острові Хортиця, колисці українського козацтва. Були намічені певні реальні кроки по рятівним роботам, які нині можливо проводити тільки у тісній співпраці з військовими.

🔸 Ще одна тема, що звучала на археологічних зустрічах, була присвячена можливим заходам перешкоджання мародерству, що розгорнулося у ці воєнні роки по всій Україні, і зокрема, в прифронтовій зоні, як от річище поруйнованого Каховського водосховища.

Співзвучною цій темі стала Виставка «День археолога: врятовані скарби», що відкрилася 15 серпня у центральному корпусі Національний музей історії України. На ній представлено різноманітні археологічні знахідки, врятовані від грабіжників та контрабандистів за останні кілька років. Виставка стала можливою завдяки підтримці Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, зокрема Департаменту стратегічних розслідувань, Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Це важливий крок у розгортанні боротьби не тільки з грабіжниками та мародерами, що нищать нашу історію, наше минуле, але й їхніми замовниками.

🔹 А в Скарбниці Національного музею історії України напередодні, 13 серпня, відбулася лекція-екскурсія провідної наукової співробітниці, кандидата історичних наук Любові Клочко, присвячена історії археології. Це була розповідь про видатних українських археологів – Олексія Тереножкіна, Варвару Іллінську, Галину Ковпаненко, Бориса Мозолевського, Василя Бідзілю, Віталія Отрощенка, Юрія Болтрика та інших, – завдяки яким розкрилися таємниці далекого минулого України, а в музеях ми маємо можливість знайомитися з неймовірними шедеврами давнього мистецтва.

🔸 А 15 серпня у рамках програми для військових «Духовне відновлення культурою», започаткованої Національний заповідник Києво-Печерська лавра за участю Міністерства оборони України і Міністерства культури та інформаційної політики України, до Скарбниці завітала група військових. Про духовні скарби, які зберігає та експонує наш музей, розповідала Анна Сергієнко. Найперше мова йшла про археологічну спадщину, частинка якої представлена на виставці «Збережено в Україні».

16 серпня о 09:54 

Вебінар “Археологія і війна”, організований Львівським історичним музеєм, відбувся 15 серпня 2023 року.

З 2014 року росія веде відкриту війну проти України, знищує, викрадає та пошкоджує об’єкти нашої історико-культурної спадщини. Розкрадаючи музеї, знищуючи археологічні пам’ятки, ворог намагається відібрати нашу „пам’ять“.
Сьогодні, безперечно, пріоритетом для України є людські життя, однак, культурна спадщина, у якій археологія посідає особливе місце, теж не менш важлива.
Говорити сьогодні про культурні злочини, в тому числі археологічні, не просто важливо, а вкрай необхідно, оскільки це підґрунтя нашої з вами ідентичності.
У розмові про цю непросту взяли участь фахівці зі Львова, Одеси, Чернігова, Києва.