Скіфія… В уяві постають кургани – оповиті таємничим серпанком земляні споруди над похованнями. Археологи досліджують їх уже понад 200 років. Знахідки у курганах хоч і належать до матеріального світу, але демонструють химерний духовний світ скіфів.

Майже одночасно з появою скіфів в українських степах, тут, на узбережжі Чорного моря, почали селитися давні греки. У середині I тисячоліття до н. е. вони заснували чимало колоній (Тіра, Ольвія, Херсонес, Пантікапей, Німфей та ін.), що швидко розвивалися та згодом перетворилися на міста-держави. Грецькі колоністи та скіфи перебували у тісних взаємовідносинах, і разом створили самобутню культуру.

Завдяки археологічним знахідкам, а також творам грецького історика Геродота, який у V ст. до н. е. побував у Північному Причорномор’ї, ми відкриваємо сторінки історії та культури скіфів та греків.

👩‍🦰Про таємниці пам’яток скіфо-грецької культури, а також про колекції її ювелірних творів, бронзового й керамічного посуду, які зберігає наш музей, ви дізнаєтеся на авторській екскурсії археолога ЛЮБОВІ КЛОЧКО, кандидата історичних наук та провідної наукової співробітниці музею.

❗️Початок екскурсії «Скіфи і греки на берегах Чорного моря» у неділю, 17 вересня, о 13:00.

❗️Просимо зареєструватися заздалегідь за телефоном: (044) 280-13-96

🏛Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра”).
_________________________________________
Вартість участі – 150 грн, для пенсіонерів, студентів, школярів – 100 грн (без додаткової плати за вхід до музею чи до Лаври).