8 серпня о 06:37

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

У середині 4 століття н.е. в Подніпровських степах з’явилися войовничі гуни – кочові племена східно-азійського походження. Їхня зовнішність мала монголоїдні риси і говорили вони тюрко-монгольськими мовами, які тут ніхто не розумів.

Першими зіткнулись з прибульцями алани, чиї кочовища розкинулися від Волги та Кавказу до Дніпра. Алани були вимушені відступити під захист Кавказьких гір, а гуни посунули до Дніпра і Дністра, де на той час були землі Готської держави. Запалали села, перетворилися на руїни фортеці, впали під натиском кочовиків тисячолітні грецькі міста на узбережжі Азовського та Чорного морів.

У перші десятиліття 5 сторіччя гуни підкорили Центральну Європу і зіткнулися з Римською імперією. А в 445 році світ дізнався про нового гунського володаря – кагана Аттілу, якого християни прозвали «бичем Божим». Від гунської навали страждала більшість народів Європи, виникла загроза захоплення Риму і Константинополя. Але римляни зуміли зібрати велику армію, здатну протистояти гунам. 23 червня 451 року на Каталаунських полях (нині територія Франції) відбулася ще небачена «битва народів». Римляни та їх союзники вестготи змогли дати відсіч гунам. За два роки Аттіла помер за нез’ясованих обставин. Гунська конфедерація розпалася, і невдовзі гуни зійшли зі світової арени.

У зібранні нашого музею зберігається невелика кількість гунських коштовностей. Найбільше привертає увагу кинджал, руків’я якого плаковане золотими пластинами та оздоблене вставками червоних гранатів.

Звідки походить цей кинджал, невідомо, оскільки інформація щодо місця його знайдення була втрачена. До гунських старожитностей його відносять за типологічними ознаками, хоча висловлюється думка й про його більш пізнє датування.

Можливо, цей кинджал належав одному з гунських каганів, що очолював загони завойовників. Він мріяв підкорити світ та увійти у безсмертя, але історія не зберегла навіть його імені, а зброю, якою він так пишався, час перетворив на тлін.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.