7 серпня о 09:45 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
У зібранні нашого музею зберігається кілька предметів, пов’язаних із Павлом Полуботком (1660–1724), відомою постаттю в історії України. Зокрема, це срібна ложка, виготовлена у 1710–1715 роках польським або німецьким майстром.

Ложка має держак у вигляді палиці та округлу чашечку, на звороті якої вигравійований розлогий листок аканту, а над ним герб – палаюче серце, пронизане двома стрілами та увінчане хрестом.

Павло Полуботок – полковник Чернігівський (1705–1721 роки), наказний гетьман Війська Запорізького Лівобережної України (1722–1724 роки). Його життя – приклад служіння підступному ворогу, російському імператору Петру І. Полуботок намагався догодити тирану, але водночас відстоював й інтереси козацької старшини та України. За це не раз потрапляв у немилість, кілька років працював на спорудженні Ладозького каналу, закінчив своє життя у казематах Петропавлівської фортеці.

Та не цим пам’ятний Полуботок українцям. Добре відомо, що Чернігівський полковник був одним із найбагатших людей України. В міру щедрим, але й заощадливим. У 1990-ті роки надзвичайно популярною була легенда про золото Полуботка, яке він буцімто вклав до британської Ост-Індійської компанії. За століття нащадки власників компанії мали б виплатити Україні чималу суму. Легенда лишається легендою: є про що розповісти дітям чи обговорити у колі друзів. Але українці чудово розуміють, що добробут країни тримається не на примарних грошах гетьманів минулого, а на їхній праці. Так само й свобода – справа українців. І жодних поступок ворогам! Це зайвий раз підтверджує доля гетьмана Полуботка.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.