28 липня о 08:48 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня, 28 липня, ми відзначаємо День державності України.

Це свято пов’язано з Днем хрещення Русі, датою якого прийнято вважати церковний день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, а лік років вести від 988-го, коли, за словами Повісті минулих літ: «Охрестився ж він у церкві святої Софії. І єсть церква та в городі Корсуні …».

Науковці ще сперечаються щодо точної дати і місця хрещення Володимира, як, власне і щодо всього процесу християнізації руських земель. Однак зрозуміло, що ця подія ввела Русь до кола європейських християнських держав і залучала до спільного культурного простору, що формувався на античній та біблійній спадщині.

З християнством поширились книги, перекладені слов’янською мовою. Одною з найдавніших таких книг вважається Новгородський кодекс (або Новгородський псалтир), що датується приблизно 1015 ± 35 років (можливо, часом правління в Новгороді Ярослава Володимировича). На чотирьох покритих воском дощечках збереглися кілька псалмів, автором яких вважається біблійний цар Давид. На жаль, там немає одного з найвеличніших – хвалебного 150-го псалма.

Але можна уявити, що саме цей псалом мав співати, граючи на псалтиріоні, цар Давид, зображений на срібній чаші 12 ст., знайденій під час будівництва у м. Чернігові 1957 року.

Тулуб чаші поділено на 12 опуклих лопатей, зображення на яких чергуються. На 6 лопатях викарбувано великі парні зображення левів, грифонів та сиринів, а ще на 6 у зірчастих медальйонах розміщено гравіровані зображення вершників зі списами або луками.

На золоченому денці – карбоване зображення юнака в короні, який грає на арфі, та дівчини, яка слухає його, притуливши пальця до вуст. Пару оточують птахи та звіри. Так у візантійських псалтирах зображували Давида та Мелодію.

Візантійський мотив, на який звучить цей псалом в церквах, зберігся до наших днів. Виконується він без музичного супроводу в православних церквах. А на нашій чаші візантійський псалтиріон зазвучав, супроводжуючи слова останнього алілуйного псалма.

Відео – Юрій Єжель