13 липня о 09:11

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Серед ювелірних виробів, які потрапили до зібрання нашого музею після археологічних досліджень скіфських курганів, вражають мистецькі шедеври. Але не можна лишити поза увагою і знахідки, що не одразу зупиняють погляд, але в них відображені і художні традиції, і уявлення населення Скіфії.

У степу Наддніпрянщини, недалеко від міста Нікополя, ще у 19 столітті дослідили один з найбільших скіфських курганів – Чортомлик. А поруч із ним 1979 року археологи з Орджонікідзевської експедиції Інституту археології АН України під керівництвом Бориса Мозолевського розкопали невеличкий курган, який назвали Малий Чортомлик.

Курган спорудили у другій половині 5 століття до н.е. над похованням вельможної скіф’янки. Її могилу двічі пограбували – вперше ще за давнини, а вдруге – вже за новітніх часів, але дослідникам вдалося знайти золоті аплікації та знімні прикраси, непомічені грабіжниками: сережки-човники, намисто, персні. Два з них: золотий і електровий – на правій руці небіжчиці, а поруч знаходилася золота прикраса, що нагадує перстень чи підвіску.

Прикраса складається з дугоподібної шинки і намистини. Шинка, вигнута ліроподібно, виготовлена із майже круглого у перетині дроту, кінці якого дещо відігнуті та сплющені. З внутрішнього боку до кінців дужки припаяні золоті дротинки, на які нанизано бурштинову намистину. Розміри виробу досить значні: довжина – 30 мм; намистина – 15 х 12 мм.

Використання бурштину на землях Скіфії має особливості: у 6–5 століттях до н.е. бурштинові прикраси були однією з ознак вбрання населення Лісостепового Правобережжя, поступово “бурштинова мода” проявилась і в аристократичному середовищі номадів Степової Скіфії.

Люди завжди наділяли магічними властивостями різні камені і речовини, а щодо бурштину, то здавна його наділяли лікувальними властивостями.

Форма прикраси за абрисом нагадує роги бика. З давньогрецької міфології відомо, що рогатим уявляли Діоніса – він мовбито народився з рогами. Його зображали з рогами бика або з бичачою головою, крім того, бог міг перетворюватись на деяких тварин і, найперше, – бика. Тобто, ювелірний витвір зі стилізованим відтворенням рогів, оздоблений бурштином, міг бути одним із символів Діоніса.

Прикраси, знайдені в могилі, позначали належність до певного аристократичного роду (чи кількох родів). Археологи, дослідивши курган Малий Чортомлик, відзначили своєрідність поховальної споруди, здійснення обряду, складу супровідного інвентаря, зокрема, наявність великої кількісті золотих речей, які є знаками аристократичного статусу їхньої власниці.

Через століття, у 330-320-х роках до н.е., неподалік від Малого Чортомлика було споруджено грандіозний за розмірами і конструкцією курган Чортомлик, величну «царську» усипальницю. Можливо, вельможна скіф’янка, про яку йшла мова, мала відношення до стародавнього царського роду.
.
🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦
.