2 липня о 10:41

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Грецький історик Геродот прибув до міста Ольвії, яке у 7 столітті до н.е. заснували на березі Бузького лиману вихідці з Еллади. Багато цікавого почув Геродот про війну з персами. Можливо, йому розповідали сини та онуки звитяжних героїв. А ще про дивовижні землі Скіфії, її ріки, степи та луки, а також самих скіфів, які особливо поважають звичаї та віру предків і оберігають їхні могили.

Головним богом у скіфів був Зевс, якого вони називали Папаєм. Йому, як і всім богам приносили під час свят жертви – тварин. Дружина Папая – богиня землі Гея, її скіфське ім’я – Апі.

Про зовнішній вигляд Папая грецький історик не написав нічого. Мабуть, на його думку, порівняння із Зевсом було вичерпним.

Напочатку 20 ст. до археологів потрапив артефакт, який дозволяє уявити вигляд верховного бога скіфів, а крім того, збагатити наші знання про їхню релігію. А сталося так: археолог-аматор Вікентій Хвойка придбав бронзовий витвір, який походив з урочища Лиса Гора поблизу м. Нікополь і який одразу привернув увагу своєю формою і своєрідними образами.

Предмет – його висота 35 см – є навершям (його нижня частина – порожнистий конус). Його, ймовірно, насаджували на дерев’яний стовп або ж палицю, яку тримав жрець під час релігійної церемонії, присвяченої життєдайним богам.

Навершя з Лисої Гори виготовлене з бронзи, має вигляд дерева з чотирма гілками, на яких вміщено фігурки звірів та птахів. А в центрі композиції – зображення оголеного чоловіка з птахом на голові.

Навершя привертає увагу не тільки змістом, який можна «прочитати», розглядаючи всі мотиви: зооморфні, геометричні, і особливо – антропоморфний образ, власне верховного бога Папая – творця Всесвіту.

Майстер представив стилізовані фігурки звірів (вовків?): їх вирізняють видовжені силуети, гострі морди, великі вуха. На кожній гілці дерева зверху сидить птах з розставленими крилами (орел?). Але особливо виразною є чоловіча фігура. Вона схематична: розставлені руки і ноги, виділений фалос. Більш детально зображена голова: обличчя з глибоко посадженими очима, гострою бородою.

Як написав Борис Мозолевський:
«Хто спинився? Проходь, не чіпай!
Вовк з орлом осідлали віти.
Скіфський Зевс, громовержець Папай
Озирає сторони світу».

На голові у персонажа – птах, схожий на тих, що бачимо на гілках. Але, можливо, як вважають деякі дослідники, у вигляді птаха показано головний убір, характерний для шаманів.

Як відбувався ритуал вшанування Папая – невідомо. Але можемо припустити, що жрець-шаман досягав екстазу під час моління. І для цього використовували дзвоники та інші підвіски. Їх ритмічне звучання було звернене до бога, який посилав життя.

І знову поезія Бориса Мозолевського:

«Чую, степ наш під зорями половіє і дихає.

Дай припасти до тебе, дай тобі поклонитись чолом і плечем,

Земле рідна, оплачена потом і кровію, – Скіфіє!».

Побачити бронзове навершя з Папаєм можна на виставці “Збережено в Україні”, яка зараз експонується на другому поверсі нашого Музею.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#Скіфія #скіфи #Геродот #Ольвія #Зевс #Папай #ВікентійХвойка #БорисМозолевський #Нікополь