8 липня о 09:16 

Музей – із безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня, 8 липня, в Україні відзначають День родини.
…У давні часи, коли в степах України жили скіфи, люди, як і зараз, щоденно були зайняті буденними справами. І тільки на свята збиралася вся родина біля вогнища. У такі дні використовували особливі бронзові казани на ніжках. Їх ставили посеред багаття й варили в них м’ясо зі смачною юшкою. І чим більше була родина, тим більшим був казан.

Саме такий казан знайшли археологи 1969 року в кургані Гайманова Могила в Запорізькій області (розкопки експедиції Інституту археології під керівництвом Василя Бідзілі). Він стояв разом з іншим посудом в особливій господарській ніші гробниці. Поряд знаходилися залізний гак, яким витягували м’ясо, та ажурний черпак (він колись був обтягнутий шкірою), призначений для наливання юшки.

Легенди розповідали, що у 5 столітті до н.е. в Скіфії жив цар Аріант. Вирішив він дізнатися, скільки є люду скіфського. І наказав кожному воїну принести до назначених майстрів по одному бронзовому вістрю стріли. За деякий час воїни виконали наказ царя. Зібралася величезна кількість вістрів. Майстри, за наказом царя, розплавили їх та вилили з тієї бронзи величезний казан. Розповідали, що він мав товщину в шість пальців і вміщав у собі 600 амфор (амфори були об’ємом 10-12 літрів).

Була тоді Скіфія могутньою, а воїнів у ній – як зірок у небі. І казан, встановлений в священній місцині Екзампей, що знаходилася поміж річками Борисфен (Дніпро) і Гіпаніс (Південний Буг), символізував єдність скіфів та їх непереможність.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#родина #казан #ГаймановаМогила #ВасильБідзіля #скіфи #Скіфія #ІнститутАрхеології #ЗапорізькаОбласть

8 липня 

Казан. Бронза.

4 століття до н.е.

Курган Гайманова Могила, Північна гробниця. Поблизу с. Балки Василівського району Запорізької області. Розкопки експедиції Інституту археології АН України під керівництвом Василя Бідзілі. 1969 рік.

Зібрання Скарбниці Національного музею історії України

8 липня 

Знахідка казана в господарській ніші в Північній гробниці кургану Гайманова Могила (поблизу с. Балки Василівського району Запорізької області. ).

Розкопки експедиції Інституту археології АН України під керівництвом Василя Бідзілі. 1969 рік.

Малюнок Григорія Ковпаненка.

За:
Бидзиля В.И., Полин С.В. Скифский царский курган Гайманова Могила. Киев, 2012. Рис. 116.